Dr.Mihai Craiu: Orice răceală banală va produce în medie 10 zile de tuse, iar unii vor tuși chiar și după 20 de zile


A început sezonul virozelor respiratorii și tot mai mulți copii ajung la medic.


Dr. Mihai Craiu a avertizat pe Facebook că răceala la preșcolari poate cauza până la 20 de zile de tuse. El sfătuiește părinții să fie răbdători și să evite medicamentele, care pot fi dăunătoare. 

Medicul Mihai Craiu explică, vineri, pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii, că orice răceală banală a unui preșcolar va produce în medie 10 zile de tuse, iar unii vor tuși chiar și după 20 de zile. 

Mihai Craiu menționează că multe din medicamentele folosite pentru răceală și tuse la adult sunt nerecomandate copiilor sau chiar interzise (unele dintre ele).

"A venit, a venit toamna, acoperă-mi inima cu ceva… sau mai bine… urechile, să nu mai aud cum tușește fata/băiatul meu, după o lună de mers la grădiniță.

Tusea este probabil campionul absolut al declanșării unor emoții negative la părinți în acest sezon. Nu-i așa?

Problema mare pe care o avem cu tusea, în fața unui copil mic, de grădiniță sau școală primară, este că aceasta ne produce exasperare și reacții de panică.

Spre deosebire de febră sau diaree, de traumatisme sau alte incidente acute, care vin și trec repede (de obicei…), tusea vine și „stă” în familie mai mult decât suntem pregătiți emoțional să suportăm…

Trebuie spus foarte clar că orice răceală banală a unui preșcolar va produce în medie 10 zile de tuse. Iar unii copii (cam un sfert din cei răciți) vor tuși chiar și după 20 de zile, fără să fi luat o altă boală. Doar vor tuși mult, fără alte semne de agravare.

Deci trebuie să ne înarmăm cu multă … răbdare!

De ce răbdare?

Pentru că multe din medicamentele folosite pentru răceală și tuse la adult sunt nerecomandate copiilor sau chiar interzise (unele dintre ele).

Academia Americană de Pediatrie și FDA recomandă producătorilor de medicamente de acest tip (CCM – cough&cold medicines) să noteze în prospect că ele sunt interzise la copilul cu vârsta sub 4 ani, în special acele CCM destinate adulților.

Care sunt aceste medicamente CCM care nu trebuiesc folosite acasă, fără supraveghere medicală continuă la preșcolari?

1. Antitusive – dextrometorfan, codeină

2. Expectorante – guaiafezină

3. Descongestionante nazale – pseudoefedrină, fenilefrină

4. Antihistaminice – bromfeniramin, clorfeniramin, difenhidramină

De fapt formularea FDA este una foarte fermă de contraindicație pentru codeină sau hidrocodonă la copiii sub 12 ani și de avertizare majoră („warning”) la adolescenții de 12-18 ani cu obezitate, apnee obstructivă de somn sau alte boli în care aceste medicamente ar putea produce deces în timpul somnului.

De altfel și Agenția Europeană a Medicamentului are avertizări similare.

Practic – planul în fața copilului mic, preșcolar, cu tuse acută este simplu… Deși pare atât de enervantă, tusea trebuie tratată cu calm. Sunt indicate doar cu lichide multe (ceai cald cu miere, supă clară de pui, compot… de exemplu), desfundat bine nasul (spray cu apă de mare sau lavaj) și … RĂBDARE.

Doctoriile, mai ales cele de adulți, sau cele de copii date în doze repetate, sunt cu certitudine inutile și uneori dăunătoare.", spune Dr. Craiu.

Masurile generale de prevenție a gripei și virozelor respiratorii în sezonul rece vizează:

-creșterea rezistentei nespecifice a organismului printr-un mod de viață sănătos și prin evitarea factorilor favorizanți : frigul, umezeala, aglomerația, etc.

În acest sens se vor avea în vedere următoarele:

- evitarea aglomerărilor umane;

- evitarea contactului cu persoanele bolnave;

- menținerea unei igiene corporale riguroase cu spălarea frecventa a mâinilor ( mai ales după suflarea nasului, contact cu persoane bolnave );

- izolarea bolnavilor la domiciliu în încăperi corespunzătoare din punct de vedere igienic și asigurarea unei ventilații corespunzătoare;

- izolarea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea răspândirii bolii în colectivități, comunitate;

- persoanele bolnave vor folosi doar batiste igienice personale(de preferat de unica folosință) în caz de tuse sau strănut;

- asigurarea unei alimentații bogate în legume și fructe proaspete, bogate în vitamina C;

- hidratare corecta

- aerisirea încăperilor și a spatiilor de lucru cu menținerea unei temperature ambientale optime;

- evitarea automedicației și consultarea obligatorie a medicului de familie.

Masurile specifice de prevenție:

Cea mai eficienta metoda de a preveni îmbolnăvirea prin gripa este reprezentata de vaccinarea antigripala cu prioritate la grupele de risc de complicații cauzate de gripa ( pacienții cu boli cornice, gravide, persoane peste 65 de ani).

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces
Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies