Hormonii sunt cei care reglează menstruația, astfel că, de la estrogen și progesteron la hormoni luteinizanți și hormoni de stimulare a foliculilor, aceștia produc în mod constant modificări care, în funcție de faza ciclului, provoacă mai mult sau mai puține simptome.
Oboseala menstruală există și aceasta este cauza
Durerile articulare, durerile de cap, retenția de lichide, umflăturile abdominale, erupțiile de acnee și chiar constipația sunt, de obicei, simptome asociate cu "menstruația", dar nu trebuie să pierdem din vedere faptul că organismul femeii este, de asemenea, un sus și un jos hormonal în faza de dinainte (premenstruală) și după (foliculară).
Sexologul și expertul în cicluri menstruale Irene Aterido spune că senzația de a avea mai puțină energie decât de obicei în timpul menstruației este normală și se numește oboseală menstruală. Poate apărea înainte, în timpul și, uneori, după sângerarea vaginală.
Oestradiolul, un hormon estrogen, care este foarte activ în timpul ovulației, aduce nivelul de energie la un nivel maxim. Cu toate acestea, progesteronul, predominant în faza premenstruală, este un hormon catabolic și pune organismul într-un fel de repaus.
Așadar, oboseala apare frecvent înainte și chiar în timpul sângerării, iar atunci când apare în mod accentuat după "menstruație", este de obicei legată de o lipsă de feritină, o proteină care stochează fierul.
În plus, femeile cu cicluri menstruale scurte sunt susceptibile să observe mult mai mult aceste fluctuații hormonale și să sufere de scăderi mai bruște de energie.