Și acesta este doar unul dintre motivele pentru care vă este mai greu să aveți un somn de bună calitate în anumite perioade ale lunii.
"Cei doi hormoni cheie în timpul ciclului menstrual sunt estrogenul și progesteronul, care provin din ovulul în creștere din ovar", a declarat Dr. Gareth Nye, lector la Chester Medical School, specializat în sănătatea maternă și fetală.
Estrogenul și progesteronul urcă și coboară în mod ciclic în fiecare lună. Aceștia cresc în prima jumătate a ciclului pentru a ajuta la pregătirea uterului pentru un ovul fertilizat și scad în a doua jumătate a ciclului pentru a determina descompunerea mucoasei uterine (adică menstruația).
"Deoarece progesteronul provoacă o creștere a temperaturii normale a corpului cu până la un grad întreg, care - deși nu pare mult - poate fi suficient pentru a perturba tiparele de somn", a declarat Dr. Nye pentru Metro.
Temperatura bazală a corpului unei femei sare în sus în jurul momentului ovulației, deoarece progesteronul crește.
Ovulația are loc aproximativ la jumătatea ciclului - cu două săptămâni înainte de următoarea menstruație, deși există mici variații.
Prin urmare, vă puteți aștepta la o ușoară creștere a temperaturii corpului la mijlocul ciclului, în perioada premergătoare următoarei sângerări.
Ce efecte are menstruaţia asupra somnului
Coboară din nou în cazul în care un ovul nu a fost fecundat - cauzând menstruația - sau rămâne ridicat dacă sunteți însărcinată.
Dr. Nye a spus că o posibilă teorie este că această creștere bruscă a temperaturii corpului poate duce la perturbări ale somnului. Aceasta poate afecta timpul petrecut în etapele de somn, cum ar fi somnul REM, care este cel mai odihnitor tip de somn.
O altă cauză potențială a dificultăților de somn ca urmare a menstruației este sindromul premenstrual. Fundația Sleep Foundation spune că "cel mai frecvent moment în care apar aceste probleme de somn este cu trei până la șase zile înainte de a avea menstruația".
NHS și Mayo Clinic enumeră problemele de somn și oboseala ca fiind o problemă a sindromului premenstrual.
Unele femei cu sindrom premenstrual pot avea un nivel scăzut de melatonină, un hormon care intervine seara pentru a induce somnul, potrivit Sleep Foundation.
În cele din urmă, menstruația poate avea un impact asupra somnului, deoarece poate provoca crampe sau ieșiri regulate la toaletă.
Foto: freepik.com