Tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani care au consumat băuturi energizante în fiecare zi au dormit cu aproximativ o jumătate de oră mai puțin decât cei care le consumau ocazional sau deloc.
Conținutul ridicat de cofeină dăunează calității somnului, chiar dacă le consumați doar ocazional, spun cercetătorii.
Autorul principal, Siri Kaldenbach, de la Innlandet Hospital Trust, a declarat: "Chiar și cantități mici de băuturi energizante au fost asociate cu rezultate mai slabe ale somnului.
"Cele mai multe dintre asocierile dintre băuturile energizante și somnul au fost similare pentru studenții de sex masculin și feminin, dar cu câteva excepții notabile.
"Pentru ora de culcare și ora de trezire, am observat un efect semnificativ mai puternic pentru bărbați în comparație cu femeile."
O cantitate prea mică de somn a fost asociată cu o serie de afecțiuni grave de sănătate, inclusiv boli de inimă, Alzheimer, anxietate și depresie.
Băuturile energizante au un conținut mediu de cofeină de 150 mg pe litru, precum și zahăr.
Cercetătorii au cerut interzicerea vânzării băuturilor energizante către tineri din cauza legăturilor cu anxietatea, stresul și gândurile suicidare.
Cel mai recent studiu, publicat în BMJ Open, a analizat modul în care consumul de băuturi energizante afectează somnul tinerilor.
Cercetătorii au intervievat 53.266 de studenți norvegieni, întrebându-i despre cât de regulat consumă aceste băuturi și cât de bine dorm.
Aceștia au fost împărțiți în grupuri: nu le-au băut niciodată sau rareori, au băut de una până la trei ori pe lună, săptămânal, de două până la trei ori pe săptămână, de patru până la șase ori pe săptămână sau în fiecare zi.
Cum afectează energizantele somnul
Consumul de orice băutură energizantă a crescut problemele de somn, bărbații care au consumat una până la trei băuturi pe lună având un risc cu 12% mai mare de insomnie, iar femeile un risc cu 19% mai mare.
Bărbații care au consumat două sau trei băuturi pe săptămână au avut cu 35% mai multe șanse să se culce după miezul nopții.
De asemenea, aveau cu 52 la sută mai multe șanse să doarmă mai puțin de șase ore și cu 60 la sută mai multe șanse să se trezească în timpul nopții decât cei care nu au băut sau au băut rar.
Femeile care au consumat aceeași cantitate au avut cu 20% mai multe șanse de a avea o oră de culcare după miezul nopții.
Ele aveau cu 58% mai multe șanse să doarmă mai puțin de șase ore și cu 24% mai multe șanse să se trezească în timpul nopții.
foto: shutterstock.com