Ce se întâmplă în corpul tău când bei energizant. Efectele periculoase care pot apărea 


În ultimii ani, consumul de băuturi energizante a crescut enorm, influențat în mare parte de campaniile publicitare care le definesc ca fiind băuturi răcoritoare menite să crească rezistența fizică, să ofere o stare de bine și să stimuleze metabolismul, capabile să ofere un nivel ridicat de energie dintr-o combinație de ingrediente adăugate pentru posibilele lor efecte stimulante, potrivit unui document al Planului Național Antidrog.


Raportul explică faptul că aceste băuturi conțin un amestec de compuși, inclusiv cofeină, glocuronolactonă și vitamine. Unele își atribuie proprietățile stimulante unor aminoacizi precum taurina sau unor extracte din plante precum ginseng sau guarana, iar în unele cazuri se adaugă minerale, inositol și carnitină.

Ce efecte produc băuturile energizante în corp 

Potrivit specialistului Hospiten, printre efectele nocive asupra sănătății se numără tahicardia, creșterea tensiunii arteriale, aritmiile și chiar, spune el, "în unele cazuri a fost legată chiar de moartea subită la tineri".

"Băuturile energizante sunt alcătuite în principal dintr-o cantitate de cafea care variază între 200 și 400 mg, ceea ce reprezintă echivalentul a trei cești de cafea. La această cantitate, care depășește doza zilnică maximă recomandată de cofeină, se adaugă în cantități semnificative produse precum ginseng, taurină, complexe vitaminice și zahăr", spune el.

Din punct de vedere neurologic, poate provoca insomnie, iritabilitate, stres, anxietate și chiar leziuni renale secundare problemelor cardiovasculare, deși, notează el, "efectele consumului pe termen lung nu au fost încă studiate".

Obezitatea este un alt efect alarmant, care, în multe cazuri, apare în combinație cu un stil de viață sedentar. 

vezi emisiunile doctor de bine

De ce este important să ne construim sistemul imunitar în timp, în special în...
Motivul neașteptat pentru care nu trebuie să mâncăm carne și să nu luăm suplimente...
Cum este afectată dantura de pierderea unui singur dinte. Reabilitarea orală se...
Soarele și dietele vegane distrug colagenul din piele, ”cărămida” de reconstrucție...
Ce se întâmplă dacă excludem din dietă proteinele din carne, pește, ouă și...
Cum apare parodontoza. În prima etapă boala este reversibilă

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies