Rezultatele unui studiu revoluționar:  O dietă de aproximativ 840 kcal pe zi poate inversa definitiv diabetul de tip 2


Ziua Mondială a Diabetului este marcată, de peste două decenii, în 14 noiembrie. Statisticile realizate în România, care datează din anul 2022, arată că 6 din 10 diabetici au cel puţin o complicaţie.


Diabetul zaharat de tip 2 este cea mai comună formă de diabet, afectând milioane de oameni la nivel global. În fiecare an data de 14 noiembrie marchează Ziua Mondială a Diabetului, care își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la impactul diabetului zaharat atât asupra sănătății fizice, cât și asupra sănătății mentale a persoanelor afectate. De asemenea, încearcă să evidențieze oportunitățile de a consolida prevenirea, diagnosticarea și tratamentul diabetului zaharat.

Obezitatea sau creșterea excesivă în greutate sunt identificate ca fiind cel mai important și semnificativ factor de risc în dezvoltarea și progresia diabetului zaharat de tip 2 la toate grupele de vârstă. A atins dimensiunile pandemice, făcând ca tratamentul obezității să fie crucial în prevenirea și gestionarea diabetului de tip 2 la nivel mondial. Mai multe studii clinice au demonstrat că pierderea moderată și susținută în greutate poate îmbunătăți nivelul de glucoză din sânge, acțiunea insulinei și poate reduce nevoia consumului de medicamente. 

Studiul Revoluționar DiRECT și Impactul Dietei sărace în Calorii asupra Diabetului de Tip 2

Studiul realizat de Diabetes UK, Diabetes Remission Clinical Trial (DiRECT), a demonstrat rezultate revoluționare pentru persoanele cu diabet de tip 2. Studiul a arătat că o dietă de aproximativ 840 kcal pe zi, urmată pe o perioadă de trei luni, poate inversa definitiv diabetul de tip 2. După respectarea dietei și menținerea unei greutăți sănătoase, participanții s-au dovedit a fi lipsiți de simptome, fără a mai necesita medicamente, chiar și la cinci ani după încheierea regimului.

Aceste descoperiri sugerează că, prin ajustări dietetice bine structurate, diabetul de tip 2 nu doar că poate fi gestionat, dar în unele cazuri poate fi pus în remisie completă. În acest sens, diete hipocalorice reprezintă un real sprijin pentru pacienții care doresc să combată diabetul de tip 2 și să lupte eficient împotriva kilogramelor în plus.

Obezitatea este considerată un factor de risc major pentru diabetul de tip 2, dar fiind un factor modificabil, această condiție poate fi prevenită prin ajustări ale stilului de viață. Aceasta înseamnă că oamenii pot adopta strategii nutriționale și exerciții fizice pentru a menține o greutate sănătoasă și a preveni afecțiunile asociate. În acest sens, dieta și managementul greutății joacă un rol vital.

Pe lângă apariția diabetului de tip 2, obezitatea poate duce și la declanșarea altor afecțiuni severe, precum hipertensiunea, bolile cardiovasculare, bolile renale, depresia, anxietatea, tulburările de somn și chiar anumite tipuri de cancer.  Printre metodele de prevenție și gestionare a obezității se numără dietele cu conținut scăzut și foarte scăzut de calorii.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Alimentația în perioada postului. Ce să mănânci ca să eviți deficitul de proteine
Care sunt șansele prevenirii unui cancer de sân. Când este recomandat să faci...
(P) Plămânii, în pericol zilnic. Totul despre riscuri și prevenție – explicațiile...
Cum ne ajută vitamina C să producem optim hormonii vitali din organism. Care este...
Mâncarea atât de banală care îți declanșează fericirea. ”Explodează starea...
Doctor: ”Nu de la iradierea de la mamografie se face cancer, ci de la prea puține...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies