În Marea Britanie au fost confirmate în acest an mai multe cazuri de febră Lassa, dar și febra hemoragică Crimeea-Congo (CCHF), o boală asemănătoare cu Ebola, ce poate fi letală pentru 40% dintre pacienții infectați.
Agenția de Securitate Sanitară din Marea Britanie (UKHSA) a anunțat recent un caz de CCHF, primul din 2014 până în prezent. Aceată boală poate fi mortală, are potențial pandemic, potrivit UKHSA, și a fost depistată la o femeie care a călătorit recent în Asia Centrală.
CCHF este provocată de un virus transmis de căpușe
Endemic în mare parte din Africa, Balcani, Orientul Mijlociu și Asia, virusul poate fi transmis la om fie direct de căpușe, fie prin contact cu un animal infectat; este considerat de Organizația Mondială a Sănătății „o amenințare pentru sănătatea publică”, deoarece se transmite de la om la om prin fluide corporale.
Febra hemoragică Crimeea-Congo a fost introdusă de organizațiile internaționale pe lista patogenilor prioritari, alături de alte boli hemoragice precum Ebola, febra Lassa și virusul Marburg, mai ales că până în prezent nu s-au descoperit medicamente sau vaccinuri eficiente împotriva ei, scrie The Telegraph. Totuși, autoritățile sanitare britanice au ținut să transmită că riscul pentru public este foarte scăzut, cât timp numărul de cazuri este ținut sub control.
Perioada de incubație a virusului este, în medie, de 1-3 zile, iar simptomele sunt de natură să trimită pe oricine la medic.
Febra Lassa, adusă din Africa în Marea Britanie
Apariția acestui caz de CCHF vine după ce în ultimele luni în Marea Britanie au apărut și trei cazuri de febră Lassa. Un bebeluș a murit din cauza febrei hemoragice Lassa, după ce contractase virusul, la fel ca alte două persoane, adulte, în Africa de Vest, notează The Telegraph.
„Cazurile de febră Lassa sunt rare în Marea Britanie și nu se răspândesc ușor între oameni. Riscul general pentru public este foarte scăzut. UKHSA și NHS dispun de proceduri de control al infecțiilor bine stabilite și solide pentru tratarea cazurilor de boli infecțioase importate”, a explicat Dr. Susan Hopkins, consilier medical șef la UKHSA.
Aceste cazuri de febră Lassa depistate în Marea Britanie sunt primele din 2009 până în prezent; rata de motalitate a bolii este de aproximativ 1%, dacă tratamentul este administrat corect și la timp.
„Formele de febră Lassa au fost foarte grave, dar infecția nu a fost transmisă și altor persoane. În acest caz de CCHF, există o anchetă epidemiologica, iar cei care s-au aflat în contact cu pacientul vor fi verificați”, a explicat, la rândul său, dr. Michael Head, de la Universitatea din Southampton, adăugând că această infectare poate fi un semn de izbucnire a epidemiei în Asia Centrală.