Medic: Suntem în plină epidemie de gripă. Încă se mai poate face vaccinarea antigripală


Epidemia de gripă continuă să ia amploare în țara noastră şi afectează acum toate grupele de vârstă. Cazurile de gripă clinică au fost raportate de 40 judeţe, cele mai multe fiind în municipiul Bucureşti (1.206) şi în judeţele Cluj (324), Constanţa (303), Prahova (286), Timiş (199), Maramureş (177) şi Galaţi (175).


Un număr de 270 de cazuri de gripă confirmată de laborator şi 4.574 de cazuri de gripă clinică au fost raportate, la nivel naţional, în săptămâna 8-14 ianuarie, se arată în raportul săptămânal al Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP). Au fost înregistrate şase noi decese din cauza virusului gripal, bilanţul total al acestui sezon urcând la 22.

Vaccinarea antigripală încă mai poate fi făcută

Medicul primar pneumolog conf. dr. Irina Strâmbu, de la Institutul ”Marius Nasta” din Capitală, a precizat că suntem în plină epidemie de gripă. Cei mai mulţi dintre cei care ajung la spital nu sunt vaccinaţi, dar vaccinarea antigripală încă mai poate fi făcută.

”Suntem în plină epidemie de gripă, sunt o grămadă de cazuri. După experienţa COVID-ului, oamenii ştiu să îşi recunoască nişte simptome date de o boală virală, probabil că se adresează medicului de familie, telefonic, dar cu siguranţă cheamă şi ambulanţa. Testele de gripă sunt mult mai populare, deci tot mulţumită COVID-ului se fac teste pentru virusuri (...)

Noi în mod particular, în spital, ne întâlnim cu vechii noştri pacienţi cu boli cronice care fac aceste infecţii virale, majoritatea sunt cu gripa A, dar pot fi şi cu cealaltă gripă şi care  îşi decompensează bătrâna boală. Ei vin la noi pentru că ei ne cunosc, sunt instruiţi ca atunci când le e rău să ni se adreseze şi vin şi constatăm că au aceste infecţii virale cu complicarea bolii de fond”, a declarat dr. Irina Strâmbu, miercuri, la Medika TV.

Epidemia de gripă va mai dura 2 luni

Irina Strâmbu a adăugat că vaccinarea încă se mai poate face deoarece epidemia de gripă va mai dura.

”Vaccinarea se mai poate face pentru că o să mai dureze epidemia maxim 2 luni. Ce trebuie făcut? Trebuie evitată răspândirea virusului, adică persoanele simptomatice, cu orice fel de răceală, fie că se testează, fie că nu, fie că stau acasă sau merg în comunitate, trebuie să poarte mască, astfel încât să nu răspândească virusurile”, a spus dr. Irina Strâmbu.

Autorităţile de sănătate publică atrag atenţia asupra creşterii cazurilor de gripă, în special gripă de tip A, cărora li se adaugă şi cazuri de COVID, de rujeolă, ori alte viroze respiratorii.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Când e nevoie de fațete dentare. Reabilitarea orală se poate face în 24 de ore
Obezitatea este o boală care se tratează. Gestul banal, la îndemână oricui, care...
Vaccinarea anti-HPV este la fel de importantă la băieți, ca și la fete. Bărbații...
De ce este important să avem o mușcătură corectă. Medic: ”Corectura poate fi...
Legătura dintre fericire și efortul fizic. Cât de des trebuie să facem sport pentru...
Trei clase de medicamente pot ajuta în procesul de slăbire. Sunt prescrise de medicul...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies