În acest context, siropurile, antitermicele și antibioticele se găsesc foarte greu în farmacii. Reprezentanții Ministerului Sănătății reamintesc populației că în virozele respiratorii, produse de virusuri, antibioticele nu sunt recomandate. Cu toate acestea, românii au consumat în această perioadă cu 20% mai multe antibiotice decât anul trecut.
Pericolul din pastilele de supt
Nici medicamentele pentru dureri în gât nu sunt lipsite de riscuri. Pastilele de supt conţin până la 6 E-uri, iar pe aproape 70% din etichete nu este menţionată cantitatea de zahăr, conform unui studiu realizat de InfoCons.
Până la 6 E-uri în pastilele de supt
Conform InfoCons, zahărul din pastilele de supt se încadrează pe o scală între 0 şi 1,5 g per pastilă, în timp ce îndulcitorul este regăsit într-o cantitate încadrată între 0 şi 1,1 g.
„Cantitatea zilnică de zahăr recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii este de 25 g/zi. În momentul administrării pastilelor de supt, trebuie avut în vedere şi acest aspect, întrucât este important să nu depăşim această limită. Pe parcursul unei zile, meniul este destul de variat, iar în momentul administrării comprimatelor de supt, trebuie avute în vedere şi cantităţile de zahăr din celelalte produse alimentare consumate”, spun autorii studiului.
Foto Imago