Raed Arafat: Infectarea cu Covid-19 poate provoca diabet de tip 1 la copii


Raed Arafat a declarat că există mai multe studii făcute în SUA care arată că unul dintre efectele pe termen lung a infectării cu Covid-19 poate provoca diabet de tip 1 în cazul copiilor. Șeful DSU a ținut să sublinieze că la copiii peste 12 ani vaccinul reduce apariţia reacţiilor inflamatorii grave. 


Medicul afirmă că Centrul de Control al Bolilor din Statele Unite ale Americii a făcut publice date care arată că a crescut numărul copiilor care dezvoltă diabet juvenil în urma infecţiei cu SARS-CoV-2. 

În acest context, Arafat aminteşte că, în condiţiile în care unele persoane se tem de efectele pe termen lung ale vaccinului, lumea medicală vorbeşte despre termenul "long COVID".

Apariția diabetului de tip I ar putea fi un efect pe termen lung la unii copii cu COVID-19

"Vedem din ce în ce informaţii noi care apar, din păcate informaţia care a apărut la Centrul de Control al Bolilor din Statele Unite care corelează infectarea la copii cu apariţia unui număr mai mare de copii cu diabet de tip I, diabet juvenil, care se pare că sunt studii şi analize făcute de către Centrul de Control al Bolilor din Statele Unite care e un centru foarte serios, analizând foarte multe date din sistemul lor de asigurări şi unde spune că au apărut mai multe cazuri decât de obicei de diabet de tip I şi se corelează cu infectarea cu SARS-CoV-2. 

Deci iată-ne, noi tot timpul vorbim de vaccinarea şi efectul ei pe termen lung, dar uităm ce tot timpul am avertizat şi am spus nu eu, ci lumea ştiinţifică a spus acest lucru: atenţie, COVID-ul nu e o boală simplă, există aşa-zisul long COVID sau COVID-ul pe termen lung şi asta arată impactul COVID-ului pe sănătatea omului pe termen mai lung. Se pare că unul dintre aceste efecte, dacă continuă această analiză şi confirmă ce este deja publicat, unul din aceste efecte este apariţia la un anumit procent dintre copiii infectaţi cu SARS-CoV-2 a diabetului de tip I”, a afirmat Raed Arafat, luni seară, la B1 Tv.

"Nu îl înţep o dată cu vaccinul, dar, cu siguranţă, se va înţepa o dată, de două, de trei pe zi pentru insulină pe toată viaţa"

Arafat a menţionat că datele oferite de Centrul de Control din SUA indică o creştere de 2,6 ori a cazurilor, în timp ce alte studii arată o creştere de 30% a raportărilor de diabet de tip I la copiii care au trecut prim infecţia cu SARS-CoV-2. Există o creştere a numărului complicaţiilor precum diabetul juvenil, care duce la dependenţa de insulină. 

"Nu îl înţep o dată cu vaccinul, dar, cu siguranţă, se va înţepa o dată, de două, de trei pe zi pentru insulină pe toată viaţa. Odată pornită această complicaţie nu ştim încă dacă este temporar, ea de regulă este permanentă. Nu trebuie să ne mire, pentru că la noi refuzăm şi vaccinarea pentru rujeolă, refuzăm şi vaccinarea pentru alte boli. Adică nu este o chestie care este caracteristică COVID-ului, este o chestie generală la noi refuzul vaccinării fără o motivare foarte clară ştiinţifică şi faptul că ascultăm ce ne zice unul şi altul care nu sunt deloc avizaţi în acest domeniu", a explicat Raed Arafat.

Diabetul de tip 1 la copii: cauze, simptome și riscuri

Diabetul zaharat este o afecțiune metabolică cronică, caracterizată de valorile anormal crescute ale glicemiei, cauzate în principal de producția insuficientă de insulină de la nivelul pancresului sau de rezistența crescută a acestui hormon.

Diabetul zaharat al copiilor cuprinde trei forme, întâlnite și în rândul adulților:

- starea de prediabet sau hiperglicemia intermediară;

- diabetul zaharat tip I și

- diabetul zaharat tip II.

Cea mai frecventă formă apărută la copii este diabetul tip I, cu un vârf de incidență cuprins între 4-6 ani și 10-14 ani.

Un aspect important de reținut este faptul că diabetul reprezintă o stare patologică cronică care necesită observare atentă și conduită terapeutică îndelungată.

Diabetul zaharat de tip I, denumit și diabet insulino-dependent sau diabet juvenil este caracterizat de producția inadecvată a insulinei de către pancreas. Cauza autoimună este cel mai frecvent incriminată, determinând astfel, distrugerea celulară a pancreasului, care nu va mai fi capabil de producerea și eliberarea insulinei.

Semnele și simptomele diabetului juvenil

Simptomatologia caracteristică diabetului zaharat de tip I apare, în cele mai multe cazuri, într-o perioadă relativ scurtă de timp, câteva zile sau săptămâni.

Academia Americană de Pediatrie a evaluat semnele și simptomele definitorii ale acestei forme de diabet după cum urmează:

  • valori crescute de glucoză în sânge și urină;
  • număr crescut de micțiuni (poliurie);
  • senzație imperioasă de sete (polidipsie);
  • consumul exagerat de alimente (polifagie), în ciuda pierderii în greutate;
  • scăderea apetitului (în cazul copiilor mici);
  • deshidratare;
  • privire încețoșată;
  • dureri abdominale;
  • greață și vărsături;
  • fatigabilitate, din cauza faptului că organismul nu folosește glucoza drept sursă de energie;
  • iritabilitate;
  • frecvența crescută a ritmului respirator (tahipnee);
  • halenă respiratorie (miros specific de acetonă);
  • candidoză vaginală (în cazul fetițelor care nu au atins perioada pubertară).

Tratamentul diabetului tip 1 la copii

Scopul principal al tratamentului este menținerea glicemiei la un nivel sigur. În cazul diabetului de tip 1, tratamentul se face cu insulina pentru că nici un alt medicament nu este eficient. De obicei, se administrează 2-3 injecții de insulina pe zi sau aceasta se poate administra continuu cu ajutorul unei pompe de insulina.

Care sunt complicațiile diabetului la copii?

Complicațiile diabetului includ: boli cardiace, boala cronică renală, pierderea vederii, boala periferică vasculară și alte boli grave.

Scăderea glicemiei (hipoglicemia) apare atunci când se administrează prea multa insulina sau când copilul nu are mese regulate. Hipoglicemia produce stare de letargie, confuzie și chiar comă. 

Foto shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Importanța dinților pentru aspectul tânăr al feței. Cum influențează resorbția...
Auzul slăbit poate fi cauzat de polipi. Importanța operației în rândul copiilor
Hipertensiunea arterială nu doare, dar netratată poate duce la accident vascular...
Tiroida și kilogramele în plus. Legătura dintre greutate și sănătatea glandei,...
Cancerul de col uterin, o maladie care nu ar trebui să existe. Apare într-un an,...
Chirurgia dentară a ajuns la un alt nivel. În loc de clasica operație se fac incizii...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies