Atenție la plămâni! Ce boli poate ascunde o tuse supărătoare, seacă sau productivă 


Tusea care persistă mai multe săptămâni și expectorația sunt probleme de sănătate cu care românii s-au obișnuit, le consideră normale, dar specialiștii atrag atenția că ele pot ascunde probleme grave de sănătate.


Noiembrie este Luna Sănătății Plămânilor, ocazie cu care Societatea Română de Pneumologie (SRP) atrage atenția că depistarea timpurie a afecțiunilor pulmonare înseamnă creșterea speranței de viață.

Păstrarea plămânilor sănătoși include evitarea țigărilor, a respirării aerului poluat sau a expunerii la substanțe chimice profesionale, menținerea unui stil de viață activ, vaccinarea antipneumococică, antigripală și anti-COVID, respectarea programărilor medicale și administrarea corectă a medicamentelor.

O tuse sâcâitoare, seacă sau productivă, care durează mai multe săptămâni, poate ascunde o afecțiune pulmonară. Expectorațiile indică o inflamație la nivel pulmonar, care necesită intervenție medicală de specialitate. De la o bronșită aparent banală, pe fondul consumului intensiv de tutun, se poate ajunge la o boală mult mai gravă – BPOC, care este boala pulmonară cronică obstructivă.

Afecțiunea trebuie depistată cât mai devreme, astfel încât viața pacienților cu BPOC să fie cât mai lungă și cât mai lipsită de complicații. BPOC înseamnă pierdere din funcția pulmonară”, a spus prof. univ. dr. Ruxandra Ulmeanu, președinta Secțiunii de Cancer Pulmonar a SRP, în cadrul unui eveniment dedicat Lunii Sănătății Plămânilor organizat de SRP și Pacientul 2.0.

Alt pericol care poate fi semnalat de o tuse sâcâitoare este cancerul pulmonar, cea mai gravă formă de cancer din câte există. Fumatul și, în ultimii ani, poluarea aerului, sunt factori favorizanți principali pentru apariția acestei boli letale.

Trebuie să continuăm lupta împotriva fumatului, deoarece țigările otrăvesc nu numai oamenii, ci și planeta - apa, solul. Filtrele de țigări (mucurile) conțin cele mai toxice substanțe găsite în apă și este nevoie de aproximativ 10 ani pentru ca un rest de țigară să se descompună, fapt ce duce la afectarea ecosistemului”, declară dr. Monica Marc, președinta Secțiunii de Tabacologie a SRP.

Spirometrii gratuite în București

Spirometria este cel mai frecvent test folosit pentru evaluarea funcției pulmonare, iar în cazul în care diagnosticul de astm, BPOC sau fibroză, spirometria poate indica felul în care reacționează pacientul la tratament. 

Bucureștenii sunt așteptați să își facă spirometrii gratuite în perioada 18-20 noiembrie în centrul comercial Sun Plaza. Persoanele depistate cu modificări ale funcției pulmonare vor fi îndrumate către cabinetele de pneumologie, în vederea stabilirii diagnosticului exact și instituirii unui tratament adecvat. 

Program spirometrii gratuite:

  • 18 noiembrie: 16:00 – 22:00; 
  • 19 noiembrie: 10:00 – 22:00; 
  • 20 noiembrie: 10:00 – 16:00.

Ne dorim ca pacientul să ajungă din timp la medicul specialist deoarece în spatele unei probleme respiratorii se pot ascunde probleme care pot deveni invalidante sau care pot pune viața în pericol. Mai mult, SRP vine în sprijinul pacienților români cu site-ul www.casapneumologilor.ro, cu informații corecte, validate de medici, dar și cu o hartă unde poate fi localizat medicul pneumolog cel mai apropiat de pacient. 

Totodată, avem și un CALL CENTER 021 9904, unde pacienții pot suna în intervalul orar 9:00-17:30 ca să se programeze la consultații la pneumologii români”, declară prof. dr. Roxana Maria Nemeș, președinta Societății Române de Pneumologie (SRP).

Obiectivele campaniei din acest an sunt: sensibilizarea populaţiei în ceea ce privește impactul pneumoniei asupra sănătăţii, diseminarea informațiilor privind importanța tratamentului corect și la timp, conștientizarea gravității acestei boli și asupra îngrijorării produse de creșterea dramatică a numărului de decese cauzate de pneumonie, din cauza COVID-19 și alte cauze, în contextul pandemiei globale, precum și efectele nocive ale produselor din tutun. 

vezi emisiunile doctor de bine

Progres în tratamentul oncologic. Cum îmbunătățesc tehnologia și intervențiile...
Când e nevoie de fațete dentare. Reabilitarea orală se poate face în 24 de ore
Obezitatea este o boală care se tratează. Gestul banal, la îndemână oricui, care...
Vaccinarea anti-HPV este la fel de importantă la băieți, ca și la fete. Bărbații...
De ce este important să avem o mușcătură corectă. Medic: ”Corectura poate fi...
Legătura dintre fericire și efortul fizic. Cât de des trebuie să facem sport pentru...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies