Dr. Mihai Craiu, despre un medicament utilizat frecvent: Este cel mai toxic pentru ficat. La copil poate produce moartea


Mulți părinți, uneori chiar la indicația pediatrului, pot administra în mod greșit copiilor anumite medicamente.


Administrate în doze prea mari și în combinații eronate, unele medicamente pe care aproape toți le avem în casă pot fi extrem de periculoase. 

Dr. Mihai Craiu a tras un semnal de alarmă cu privire la administrarea Pparacetamolului. Pornind de faptul că mulți părinți dau paracetamol copiilor de multe ori fără prescripție medicală, pediatrul a vrut să sublinieze pericolul acestui medicament.

Paracetamolul este un medicament din categoria antipireticelor, adică ajută la reducerea febrei, fiind folosit mai ales în sezonul rece. În cazul copiilor, sunt disponibile câteva forme farmaceutice, care trebuie să fie administrate potrivit vârstei și greutății copilului. Supradozajul de Paracetamol poate provoca boli ale ficatului și chiar deces. 

Profesorul Coriolan Ulmeanu, expert în Toxicologie Pediatrică, a publicat o lucrare care plasează Paracetamolul pe locul 1, între medicamentele obișnuite, drept cauză de toxicitate gravă asupra ficatului.

Avertismentul a fost publicat pe pagina de Facebook a Spitalului Virtual pentru Copii. Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu“ din București, a prezentat acest avertisment în cadrul Congresului Național de Pediatrie.

"Astăzi am participat la lucrările Congresului Național de Pediatrie. Am fost la Secțiunea de Urgențe unde au prezentat cei mai reputați specialiști din țară.

Ca mesaj de luat acasă, pentru dumneavoastră părinții, și de luat la serviciu, pentru noi doctorii (cum a zis memorabil colega mea, dna Conferențiar Tatiana Ciomârtan) vă recomand unul important : atenție la toxicitatea hepatică a doctoriilor date în doză prea mare sau în asocieri... nefericite. 

Nu o spun eu, o zice cel mai reputat expert în Toxicologie pediatrică din România, dnul Profesor Coriolan Ulmeanu.

Lucrarea domniei sale plasează paracetamolul pe locul 1, între medicamentele obișnuite, drept cauză de toxicitate gravă asupra ficatului.

O doza de peste 200 mg pe kg la copil poate produce moartea. Adică 2 comprimate efervescente de 500 mg la un sugar mic de 5 kg...

Ce e de făcut în cazul unei supradoze de paracetamol

1.Dacă supradoza este recentă (sub 4 ore de la ingestie) mergeți imediat la spital, chiar dacă nu există semne de boală! Pentru evaluare și dozarea paracetamolului în sânge...

2. Dacă au trecut peste 8 ore sau mai puțin, dar sunt semne de boală (dureri abdominale în zona ficatului - sub coaste în partea dreaptă- sau grețuri și vărsături sau icter și sângerări) iarăși trebuie mers urgent la spital. Nu este totul pierdut. Se poate doza paracetamolul în sânge și se poate administra antidotul, la nevoie.

3. Dacă au trecut peste 8 ore de la ingestie se administrează direct antidotul. Acesta este N-acetil-cisteina. Așa spun toate protocoalele.

Atenție la dozele prea mari dintr-un medicament care există aproape în toate casele."

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Unul din 36 de copii, diagnosticat cu tulburare de neurodezvoltare. Cum recunoști...
Cum ne afectează alcoolul sănătatea. Cantitatea care poate fi consumată pe săptămână
Cauzele necunoscute ale imposibilității de a rămâne însărcinată atunci când...
Mihaela Bilic explică ce să facem dacă „am făcut-o lată” în weekend și...
Măselele de minte pot duce la probleme dentare. Când trebuie extrase. „Sunt mai...
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 17 noiembrie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies