Dr. Mihai Craiu, despre boala frecvent diagnosticată la UPU în rândul copiilor:„Nu utilizați antibiotice”


Conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru, atrage atenția că una dintre bolile diagnosticate frecvent în ultima perioadă în cadrul Compartimentului de Urgențe al Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și a Copilului  (INSMC) ”Alessandrescu-Rusescu” din Bucureşti  este sindromul ”mână-picior-gură”. 


Medicul pediatru Mihai Craiu, de la INSMC, a scris câteva recomandări pentru părinți, în cazul în care micuții sunt depistați cu sindromul mână-picior-gură.

Sindromul mână-picior-gură

Pe pagina sa oficială, intitulată Spitalul Virtual pentru Copii, medicul Mihai Craiu a subliniat că maladia este o boală virală, produsă de enterovirusuri. Cel mai des coxsackie A16, A6 și enterovirus 71, conform CDC.

Epidemie virală la copiii mici

"Una dintre maladiile diagnosticate recent în mod frecvent în Compartimentul de Urgențe al INSMC este sindromul mână-picior-gură. Părinții care au trecut odată prin această încercare știu că este tare chinuitoare pentru toată familia, nu numai pentru copil...", explică specialistul.

Când apare și cum se transmite sindromul mână-picior-gură

Afecțiunea apare mai ales în sezonul cald, vara și toamna și afectează toate grupele de vârstă, inclusiv adulții, subliniază medicul pediatru.

”Dar este mai frecvent întâlnită la preșcolari ce merg în colectivitate. Deoarece aceștia stau foarte aproape unul de celălalt, se ating deseori și nu se protejează când strănută sau tușesc”, afirmă Conf. dr. Mihai Craiu.

Simptomele sindromului mână-picior-gură

”Boala începe ca toate virozele cu febră și gât roșu. Uneori apar leziuni ulcerate pe mucoasa bucală, pe limbă, pe gingii. Aceste eroziuni sunt foarte dureroase și duc la sialoree (curge saliva din gură), fapt ce crește riscul de contagiune în creșă/grădiniță”, atrage atenția medicul pediatru.

Contagiozitatea este de circa 7-10 zile, ”motiv pentru care un astfel de caz trebuie izolat la domiciliu”, precizează Conf. dr. Mihai Craiu.

”Erupția tipică pe mâini și picioare apare după ce copilul este febril de 1-2 zile. Vom observa pe piele pete roșii (macule), unele vezicule (ca niște perluțe mici, cât boabele de orez, cu lichid limpede) sau pustule (vezicule cu lichid purulent). Uneori erupția este și pe membre sau pe corp, dar aproape în toate cazurile e localizată pe palme, plante și în gură, de unde și numele bolii.

Tratamentul sindromului mână-picior-gură

De obicei copiii pot fi tratați acasă cu antitermice (paracetamol și/sau ibuprofen), soluție/gel de afte bucale și multe lichide. După vindecare se poate observa descuamarea pielii și rareori și căderea unghiilor (onichomadesis). Până la urmă boala trece singură”, a explicat Conf. dr. Mihai Craiu.

”Vă rog să nu utilizați antibiotice și nici să duceți în spații comune copilul timp de o săptămână”, a mai transmis Conf. dr. Mihai Craiu.

Foto Facebook

vezi emisiunile doctor de bine

Ce înseamnă dacă ne e foame dimineața, pentru sănătatea organismului. Alimentele...
Cum pot fi depistate formațiunile suspecte din zona sânilor. Sfatul medicilor
Periajul dentar făcut acasă nu e suficient. Detartrajul previne cel mai eficient...
Zgomotele auzite într-o singură ureche pot indica probleme grave de sănătate....
De ce este important să ne construim sistemul imunitar în timp, în special în...
Motivul neașteptat pentru care nu trebuie să mâncăm carne și să nu luăm suplimente...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies