Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în următoarele zile, disconfortul termic va fi accentuat, iar temperaturile maxime vor fi în general între 35 şi 40 de grade. O celulă de criză a fost înființată în România pentru perioada caniculei.
Ce efecte are canicula asupra organismului
Canicula poate afecta grav organismul, mai ales dacă durează multe zile și este însoțită de umiditate, absența vântului ori un nivel de poluare crescut. Perioadele prelungite de căldură extremă pot avea consecințe grave asupra stării de sănătate a unor grupuri de persoane considerate vulnerabile.
Canicula poate accentua simptomele anumitor boli, majoritatea cronice. Astfel, sunt vizate persoanele suferind de boli cardiovasculare, iar motivul este acela că vasele cutanate se dilată, iar sângele este distribuit mai mult către extremități. Inima este forțată să pompeze mai mult sânge, fapt care duce la creșterea pulsului, chiar și în stare de repaus.
Persoanele care suferă de patologii ale inimii, mai ales insuficiență cardiacă, trebuie să fie foarte atente, prezentând un risc crescut de infarct miocardic.
Alte boli ale căror simptome se pot agrava în timpul caniculei sunt cele cronice, precum astmul, maladia Parkinson, obezitatea, malnutriția, tulburările mintale.
În perioadele de caniculă, corpul obosește mai repede, pentru că trebuie să facă eforturi suplimentare pentru a-și menține temperatura la o medie de 37°C.
Recomandările Ministerului Sănătăţii pe timp de caniculă
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat un set de măsuri pentru perioadele caniculare pentru populaţie şi instituţii. A fost decisă adaptarea programului de lucru şi limitarea activităţilor desfăşurate în aer liber şi, de asemenea, amenajarea unor puncte medicale de prim ajutor şi adăpostire a populaţiei, dotate cu apă potabilă care să fie distribuită gratuit, a anunţat şeful DSU, Raed Arafat.
Autorităţile sanitare au emis o serie de recomandări pentru populaţie:
- evitarea deplasărilor sau alternarea acestora cu repausul, în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spaţii publice);
- evitarea spaţiilor aglomerate, a expunerii la soare şi a efortului fizic intens între orele 11,00-18,00;
- asigurarea unei hidratări şi alimentaţii corespunzătoare adaptate sezonului compusă în special din apă, sucuri naturale din fructe, ceaiuri călduţe, fructe, legume sau iaurturi;
- adaptarea vestimentaţiei prin purtarea unor haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;
- evitarea consumului de alimente cu un conţinut sporit de grăsimi, în special de origine animală, precum şi a băuturilor alcoolice şi a celor care conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare.
Foto Imago