Cum putem limita creșterea temperaturii în locuințe pe timpul caniculei?


Un nou val de caniculă va afecta România. Potrivit specialiștilor, valul de cãldurã se va extinde și se va intensifica, iar disconfortul termic va creşte în cea mai mare parte a ţării. 


În acest context, Ministerul Sănătăţii a făcut mai multe recomandări pentru populaţie pentru prevenirea incidentelor în timpul perioadelor cu caniculă.

Recomandările Ministerului Sănătății

Evitarea expunerii prelungite la soare între orele 11,00 - 18,00.

"Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius. Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine). Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă", sunt câteva recomandări în perioadele de caniculă.

Hidratare

De asemenea, se recomandă în aceste perioade să se bea zilnic între 1,5 - 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete.

În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute.

"Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice. Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc). Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită. Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate", sunt alte recomandări.

Cum putem limita creșterea temperaturii în locuințe pe timpul caniculei?

Închiderea și protejarea ferestrelor expuse la soare și scăderea intensității luminii artificiale sunt printre recomandările Ministerului Sănătății.

Pentru limitarea creșterii temperaturii din locuințe:

-Închideți ferestrele expuse la soare, trageți jaluzelele și/sau draperiile;

-Țineți ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuințe;

-Deschideți ferestrele seara târziu, noaptea și dimineața devreme, provocând curenți de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuințe;

-Stingeți sau scădeți intensitatea luminii artificiale;

-Închideți orice aparat electrocasnic de care nu aveți nevoie

Cum îi protejăm pe cei mici

Pentru sugari şi copiii mici se recomandă realizarea unui ambient cat mai normal, ferit de căldura, umiditate excesivă şi curenţi de aer, iar sistemul de alimentaţie avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă. Se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alăpta ori de câte ori sugarul solicită.

La cel mai mic semn de suferinţă al copilului sau mamei, aceştia se vor prezenta la medicul de familie, care va decide conduita terapeutică.

În ceea ce priveşte angajatorii, se recomandă reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor se recomandă asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 - 4 litri/persoană/schimb, asigurarea echipamentului individual de protecţie, asigurarea de duşuri.

Ministerul Sănătăţii a făcut recomandări şi pentru situaţiile de cod roşu:

* reduceţi deplasările la cele esenţiale;

* nu vă deplasaţi între orele 11,00-17,00;

* consumaţi lichide între 2-4 litri /zi;

* nu consumaţi alcool;

* dacă faceţi tratamente pentru afecţiuni cronice, luaţi-vă medicamentele în mod regulat, cu multă apa:

* nu scoateţi copii sub 3 ani afară decât înainte de ora 9.00 şi după ora 20,00

* evitaţi mâncărurile grele şi mesele copioase.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

De ce este important să ne construim sistemul imunitar în timp, în special în...
Motivul neașteptat pentru care nu trebuie să mâncăm carne și să nu luăm suplimente...
Cum este afectată dantura de pierderea unui singur dinte. Reabilitarea orală se...
Soarele și dietele vegane distrug colagenul din piele, ”cărămida” de reconstrucție...
Ce se întâmplă dacă excludem din dietă proteinele din carne, pește, ouă și...
Cum apare parodontoza. În prima etapă boala este reversibilă

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies