Analiza este valabilă chiar și în cazul persoanelor care au avut forme mai puțin severe sau asimptomatice de infecție cu coronavirus, deși șansele de a dezvolta un nou diabet au fost mai mari pe măsură ce severitatea simptomelor de covid a crescut, potrivit cercetătorilor care au analizat dosarele a peste 181.000 de pacienți între 1 martie 2020 și 30 septembrie 2021.
Astfel datele lor au fost comparate cu fișele medicale a peste 4,1 milioane de pacienți care nu au fost infectați în aceeași perioadă și cu alte 4,28 milioane care au primit asistență medicală de în 2018 și 2019. Acest tip de studiu nu poate dovedi cauza și efectul, dar a arătat o asociere puternică între cele două boli.
Cercetătorii au calculat că persoanele diagnosticate cu Covid-19 au avut cu 46% mai multe șanse de a dezvolta pentru prima dată diabet de tip 2 sau de a li se prescrie medicamente pentru a-și controla glicemia. Cercetarea a fost publicată în revista medicală Lancet Diabetes & Endocrinology.
Altfel spus, 2 din 100 de pacienți cu COVID-19 au fost mai predispuși să dezvolte diabet de tip 2, o afecțiune în care pancreasul produce cantități insuficiente de insulină, lăsând nivelul de zahăr din sânge slab controlat. Diabetul de tip 2 poate provoca, printre alte efecte, deteriorarea rinichilor, a nervilor, a vaselor de sânge și a inimii.
Rezultatele au implicații pentru cele peste 471 de milioane de persoane despre care se știe că au fost infectate în timpul pandemiei, dintre care aproape 80 de milioane în Statele Unite.
„Pentru publicul larg, dacă ați avut Covid-19, trebuie să fiți atenți la glicemia dumneavoastră”, a declarat Ziyad Al-Aly, șeful departamentului de cercetare și dezvoltare de la VA St. Louis Health Care System, care a condus analiza.
Studiile anterioare de mai mică amploare și medicii care au tratat pacienți cu covid au observat o creștere aparentă a noilor diagnostice de diabet asociate cu infecția cu coronavirus. Dar Al-Aly a spus că analiza sa a fost cea mai mare examinare a problemei și a analizat cea mai mare perioadă de timp după faza acută a unei infecții - de la 31 de zile după infecție până la o medie de aproape un an pentru fiecare pacient.
Sursă foto: Unsplash