Cât de periculoase sunt țigările electronice? Beatrice Mahler: Leziunile pulmonare, similare cu cele întâlnite la COVID


Dispozitivele electronice pentru fumat pot provoca boli grave. În România, 30,7% dintre adulţii cu vârstă de minimum 15 ani consumă curent o formă de tutun: ţigări convenţionale, dispozitive electronice sau produse cu tutun încălzit.


Managerul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", Beatrice Mahler, atrage atenția asupra pericolelor utilizării unor astfel de dispozitive, în contextul Zilei Naţionale fără Tutun, Leziunile pulmonare întâlnite la utilizatorii de dispozitive electronice şi tutun încălzit sunt similare cu cele de la COVID: dispnee, cu insuficienţă respiratorie, cu tuse, cu scăderea saturaţiei.

Medicul spune că fumătorii care schimbă fumatul clasic cu dispozitivele pe bază de vapori, se expun unor riscuri pe care nu le cunosc.

„Cert este că am avut situaţii în care patologia respiratorie pe care am evidenţiat-o la tineri s-a suprapus cu începerea consumului de astfel de produse. Afecţiunile pot fi acute. Din punct de vedere imagistic, leziunile pulmonare pe care le întâlnim la utilizatorii de astfel de produse sunt mai repede similare cu cele pe care le-am văzut la COVID. La persoanele diagnosticate cu această boală, datele statistice menţionează că jumătate din ei se prezintă la camera de gardă cu saturaţie scăzută şi relatează un consum destul de recent – până în trei luni”.

Numărul utilizatorilor de astfel de produse este în continuă creştere. Managerul a adăugat că de regulă persoanele care folosesc acest tip de dispozitive sunt tinere.

"Mai grav decât atât este că nu ştim care sunt efectele generale produse de aceste substanţe. Ştim însă că datele care sunt publicate ne arată compoziţia diversificată a lichidului care este utilizat la aceste dispozitive, iar conţinutul pe care îl au aceste dispozitive poate fi de la nicotină, cofeină până la substanţe de tipul pesticidelor, care sunt extrem de nocive pentru plămân", a arătat Mahler.

Beatrice Mahler, susține că riscul de cancer pulmonar se păstrează timp de 20 de ani din momentul în care s-a renunțat la fumat, însă beneficiile renunțării la fumat se văd din primele zile.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 28.04.2024
Ce mâncăm înainte și după sport. Mișcarea trebuie făcută la două ore după...
Obiceiul nociv pe care îl are aproape toată lumea. Provoacă dependență și duce...
Cât timp ai la dispoziție să mănânci peștele după ce l-ai gătit. Devine periculos...
Cum testăm prospețimea unui ou. Alimentul minune bogat în nutrienți și cu cele...
Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies