Când și unde să mergi cu copilul la medic dacă are viroză? Recomandările Ministerului Sănătății


Ministerul Sănătății a publicat, vineri, o serie de recomandări pentru părinți, în contextul valului de viroze respiratorii înregistrat la copii în ultima perioadă.


Recomandări privind îngrijirea copilului cu infecție respiratorie acută 

În contextul valului de viroze, Ministerul Sănătății a emis mai multe recomandări, fiind enumerate cele cinci situații în care trebuie mers cu copilul la medic: febra nu scade, deși se administrează medicamente, copilul respiră cu dificultate, devine astenic, nu reușește să înghită saliva și nu poate bea lichide.

Ministerul menționează că medicamentele pentru tuse nu se folosesc la copii sub 1 an.

Centre de evaluare pentru copiii cu viroze respiratorii

Ministerul Sănătății a anunțat, joi, deschiderea a 59 de centre de evaluare pentru copiii cu viroze respiratorii, în toată țara. În București acestea funcționează la spitalele Victor Gomoiu și Alessandrescu-Rusescu.

"Copiii care au simptome de viroza respiratorie vor fi evaluați clinic de către medicul de familie și, după caz, clinic, imagistic și biologic de medicii specialiști din centrele de evaluare. Acestea au spații special destinate, cu circuite funcționale corespunzătoare.

Copiii a căror simptomatologie persistă mai mult de 3-5 zile sau cei la care se agravează sub tratamentul deja administrat vor fi îndrumați de medicul de familie către centrele de evaluare pediatrică.

Copiii cu simptomatologie severă sau cei cu factori de risc vor fi direcționați de medicul de familie sau din centrele de evaluare către spital (UPU/CPU). Evaluarea clinică a pacientului pediatric se va realiza în conformitate cu Ghidul «Insuficiența respiratorie acută la sugar – evaluare și tratament imediat», aprobat de Comisia de Pediatrie a Ministerului Sănătății”, a anunțat ministerul.

Val de viroze

Decizia vine pe fondul valului mare de viroze respiratorii înregistrate în ultimele săptămâni, dintre care foarte multe la copii. Săptămânal, la nivel național se înregistrează aproape 100.000 de infecții respiratorii acute, triplu față de numărul de cazuri din urmă cu un an, potrivit datelor centralizate de Institutul Național de Sănătate Publică. Numărul pacienților în spitalele de copii s-a dublat în ultimele săptămâni.

Lista centrelor de evaluare pediatrică - viroze respiratorii

Lista centrelor de evaluare care asigură asistența medicală pediatrică în cazul virozelor respiratorii este publicată pe pagina web a Ministerului Sănătății: https://www.ms.ro/centre-de-evaluare-pediatrica/

Foto Imago&Facebook

vezi emisiunile doctor de bine

De ce dinții de lapte merită același tratament ca cei permanenți. Ce recomandă...
Dr. Diana Mihai, medic primar ginecolog: „În România sunt cele mai multe infecții...
Pericolele ascunse ale mâncării prăjite. Cum ne afectează acest obicei sănătatea
Care este cel mai eficient tratament în cazul dinților pierduți. Reabilitarea orală...
Care este tensiunea arterială la care ne simțim cel mai bine. Reacțiile chimice...
Șoferii pot ieși pozitiv la opioide la drug test din cauza unor medicamente de răceală...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies