Boala rară transmisă de căpușe, care dă fiori la începutul sezonului cald. Semnele pe care să nu le ignori


Un bărbat din Maine a murit după ce o căpușă l-a infectat cu un virus incurabil, care a generat o infecție cerebrală. Știi deja despre căpușe că pot transmite boala Lyme sau borelioză, dar aceste creaturi antipatice și greu de privit sunt chiar mai periculoase de atât.


Înțepătura de căpușă nu trebuie tratată cu superficialitate, iar dacă insecta s-a atașat pe piele este bine să mergeți cât mai repede la medic, pentru a fi îndepărtată în siguranță. La începutul sezonului cald aceste insecte devin foarte active și sunt înfometate după perioada de iarnă, așa că este bine să fiți foarte atenți, mai ales dacă mergeți în parcuri sau în zone cu multă iarbă, care nu a fost tunsă sau cosită.

Pe lângă bolile deja cunoscute pe care le pot transmite căpușele, acestea mai pot transmite oamenlor virusul Powassan. Cazurile sunt foarte rare, e drept, iar infecția se manifestă rareori simptomatic, însă una dintre posibilele complicații creează probleme neurologice severe.

Autoritățile medicale din Maine au înregistrat recent decesul unui bărbat din cauza virusului Powassan. Rareori infecțiile sunt depistate, iar asta se întâmplă de obicei când e deja târziu. Acesta poate genera o infecție cerebrală pentru care nu există nici tratament, nici vaccin, nici antivirale. Virusul este transmis omului de la animale, de către o căpușă infectată.

Primele simptome de infectare pot să apară după cel puțin o săptămână de la mușcătură, dacă nu chiar după o lună. Semnele de luat în coniderare sun febra, durerile de cap, voma, starea de slăbiciune, confuzie, leșinuri și pierdere a memoriei. În cazurile severe apar deja problemele neurologice.

Cum să te ferești de căpușe:

• evită zonele în care iarba nu a fost tunsă

• folosește repelenți pentru insecte care să funcționeze și împotriva căpușelor

• poartă haine deschise la culoare și care să nu lase prea multă „vedere” la piele (pantaloni lungi, camasi/bluze cu maneca lunga etc.

• dacă stai la curte, ai grijă să păstrezi iarba tăiată, mai ales daca in preajma sunt animale.

• deparazitează extern animalele după o schemă bine definită.

vezi emisiunile doctor de bine

De ce berea face burtă. Medicul Mihaela Bilic recomandă o băutură alcoolică cu...
Cum trebuie să bem apă corect pentru a ne hidrata. Doctor Mihaela Bilic: „Cu prea...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 28.04.2024
Ce mâncăm înainte și după sport. Mișcarea trebuie făcută la două ore după...
Obiceiul nociv pe care îl are aproape toată lumea. Provoacă dependență și duce...
Cât timp ai la dispoziție să mănânci peștele după ce l-ai gătit. Devine periculos...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies