Soluții naturale care țin căpușele departe. Pot fi folosite și la oameni, și la animale


Căpușele sunt o mare problemă peste tot, din primăvară până toamna târziu. Le place să stea ascunse în iarba netunsă și cum simt „prada”, cum se urcă pe oameni sau animale și se fixează în piele. Dincolo de faptul că sunt pur și simplu respingătoare, căpușele pot transmite boli grave, precum borelioza sau boala Lyme, iar animalele se pot îmbolnăvi de babesioză.


Când mergeți în zone cu vegetație bogată, asigurați-vă că nu sunteți vulnerabili purtând haine deschise la culoare, pe care să le puteți vedea ușor, și care să acopere cât mai multă piele, de preferat. Dacă ați fost în zone nesigure, verificați-vă atent sau rugați pe cineva să o facă în cel mai scurt timp. Căpușele preferă să se atașeze pe om în zona taliei, în zona inghinală, în spatele genunchilor, la subraț, dar și ăn zona capului (urechi, păr, zona cefei). Dacă aveți animale, verificați-le și pe ele atent, chiar dacă știți că sunt deparazitate corespunzător; căpușele au tendința să se „imunizeze” la substanțele folosite pentru protejarea animalelor de companie.

Soluții naturale care te apără de căpușe

Dacă animalele au o șansă în plus să scape de căpușe datorită picăturilor sau zgărzilor anti-paraziți, oamenii sunt mai expuși. Pentru un plus de protecție, puteți apela la soluții naturale care țin căpușele la distanță.

Uleiurile esențiale pot fi foarte eficiente pentru a descuraja căpușele să se atașeze. Uleiul esențial de mușcate se poate picura pe zgarda animalului, dar și pe blană, în zonele în care căpușele au tendința să se fixeze (urechi, gât, baza cozii, subsuoara). Uleiul esențial de lavandă, uleiul de eucalipt, cel de cuișoare, cel de crăițe, de cedru sau măghiran sunt și ele eficiente, atât pentru animale, cât și pentru oameni.

Un amestec de apă cu oțet de mere în proporții egale va ține la distanță atât căpușele, cât și puricii.

Infuzia de lămâie este și ea eficientă, pentru că mirosul înțepător este respingător pentru acești paraziți nesuferiți. Tăiați o lămâie în patru, puneți-o în apă fiartă și lăsați-o acolo petnru 12 ore. Apoi strecurați soluția și puneți-o într-o sticluță cu pulverizator. La aplicare, este important ca vaporii de soluție să nu intre în contact cu ochii.

Un amestec eficient atât pentru oameni, cât și pentru animalele de companie este o soluție din 20 ml alcool, 15 picături de geranium, 10 picături de eucalipt, 20 de picături de ulei de cedru și apă. Se pulverizează pe haine sau pe piele înainte de a merge în locuri în care ar putea exista o infestare masivă cu căpușe.

Infuzia de rozmarin are, de asemenea, efect protector. Fierbe 300 gr de frunze proaspete de rozmarin, iar după ce infuzia s-a răcit, se pune în sticluță cu puverizator si se aplică pe blana animalelor, pe piele sau pe haine.

vezi emisiunile doctor de bine

Unul din 36 de copii, diagnosticat cu tulburare de neurodezvoltare. Cum recunoști...
Cum ne afectează alcoolul sănătatea. Cantitatea care poate fi consumată pe săptămână
Cauzele necunoscute ale imposibilității de a rămâne însărcinată atunci când...
Mihaela Bilic explică ce să facem dacă „am făcut-o lată” în weekend și...
Măselele de minte pot duce la probleme dentare. Când trebuie extrase. „Sunt mai...
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 17 noiembrie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies