Vitamina D este esențială sistemului imunitar pentru că reglează răspunsurile inflamatorii. În plus, reglează depozitele de calciu și fosfor ale organismului, ceea ce se vede în sănătatea oaselor.
Fumătorii, concentrații scăzute
Concentrații scăzute de vitamina D au persoanele care suferă de obezitate, hipertensiune arterială, diabet și fumătorii.
• De ce puțin la obezi, diabetici și hipertensivi? Vitamina D poate fi depozitată în celulele grase, dacă acestea sunt ... multe. Odată depozitată, scade concetrația circulantă (din sânge), adică cea care contează.
• La fumatori, este dereglat total jocul biologic dintre vitamina D și calciu.
Între octombrie și aprilie, nu avem suficientă lumină solară ca să producem vitamina D în piele.
• E perioada în care nu trebuie să lipseacă din alimentație oul, carnea și câte o conservă de sardine. Acesta vine la pachet și cu vitamina D și cu o concentrație mare de calciu, care poate fi absorbit ușor de organism.
• Odată cu toamna, toți copiii, adolescenții și adulții, indiferent de vârstă, au nevoie de suplimente alimentare de vitamina D, cu doze zilnice între 400-1000 UI.
Vitamina D plus COVID-19
Până în prezent, au fost înregistrate 28 de studii privind legătura dintre vitamina D și COVID-19, însă concluziile nu sunt clare.
Revista științifică the Lancet spune că, dintr-un unghi mecanic, există motive care leagă vitamina D de un răspuns favorabil în cazul infecției Covid-19, atât la debutul infecției cât și în faza de hiperinflamație. Care ar fi explicațiile chimice?
• Metaboliții vitaminei D ajută mecanismele antivirale înnăscute. Până acum, un singur studiu a aratat efectul inhibitor al metabolitului activ al vitaminei D (1,25-dihidroxivitamina D) în celulele epiteliale nazale umane infectate cu SARS-CoV-2.
• Pe de altă parte, e dovedit că vitamina D reglează răspunsurile inflamatorii în contextul altor infecții respiratorii. Alte date nu sunt încă documentate.
Sursă foto: Shutterstock