Deficitul de vitamina D crește riscul de dezvoltare a cancerului colorectal


Experții în sănătate au stabilit o legătură neștiută între deficitul de vitamina D și apariția cancerului coloreactal.

Sursă foto: Shutterstock

Un studiu internațional publicat în revista Critical Reviews in Food Science and Nutrition pentru realizarea căruia au colaborat mai multe institute de cercetare și universități din Spania a scos la iveală legătura dintre nivelul scăzut de vitamina D din organism și riscul crescut de apariție a cancerului coloreactal.

La studiu au participat pacienți din întreaga lume. Cea mai mare proporție au avut-o cei din Statele Unite (jumătate), urmați de pacienții europeni (o treime). Ei au fost monitorizați între 4 și 20 de ani.

Potrivit cercetătorilor, vitamina D poate juca un rol chimio-protector în transformarea malignă a cancerului colorectal şi/sau în progresia acestui tip de cancer.   

Realizatorii studiului au explicat că aceste concluzii vor pune bazele unor cercetări viitoare care pot conduce la înțelegerea mai bună a cancerului colorectal și chiar la tratamente inovatoare.

Sursă foto: Shutterstock


Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro:

vezi emisiunile doctor de bine

Cum ne putem proteja ficatul de sărbători, când suntem tentați să facem excese....
Mit sau adevăr - se îngrașă părul și mai repede dacă îl spălăm frecvent?...
Trucul pentru grătarul perfect. Doctor Mihaela Bilic: „Cea mai bună e ceafa la...
De ce berea face burtă. Medicul Mihaela Bilic recomandă o băutură alcoolică cu...
Cum trebuie să bem apă corect pentru a ne hidrata. Doctor Mihaela Bilic: „Cu prea...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 28.04.2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies