Deficitul de vitamina D crește riscul de dezvoltare a cancerului colorectal


Experții în sănătate au stabilit o legătură neștiută între deficitul de vitamina D și apariția cancerului coloreactal.

Sursă foto: Shutterstock

Un studiu internațional publicat în revista Critical Reviews in Food Science and Nutrition pentru realizarea căruia au colaborat mai multe institute de cercetare și universități din Spania a scos la iveală legătura dintre nivelul scăzut de vitamina D din organism și riscul crescut de apariție a cancerului coloreactal.

La studiu au participat pacienți din întreaga lume. Cea mai mare proporție au avut-o cei din Statele Unite (jumătate), urmați de pacienții europeni (o treime). Ei au fost monitorizați între 4 și 20 de ani.

Potrivit cercetătorilor, vitamina D poate juca un rol chimio-protector în transformarea malignă a cancerului colorectal şi/sau în progresia acestui tip de cancer.   

Realizatorii studiului au explicat că aceste concluzii vor pune bazele unor cercetări viitoare care pot conduce la înțelegerea mai bună a cancerului colorectal și chiar la tratamente inovatoare.

Sursă foto: Shutterstock


Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro:

vezi emisiunile doctor de bine

Carnea pe care o poți consuma și în Postul Crăciunului. Se digeră ușor și are...
Unul din 36 de copii, diagnosticat cu tulburare de neurodezvoltare. Cum recunoști...
Cum ne afectează alcoolul sănătatea. Cantitatea care poate fi consumată pe săptămână
Cauzele necunoscute ale imposibilității de a rămâne însărcinată atunci când...
Mihaela Bilic explică ce să facem dacă „am făcut-o lată” în weekend și...
Măselele de minte pot duce la probleme dentare. Când trebuie extrase. „Sunt mai...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies