Deficitul de vitamina D crește riscul de dezvoltare a cancerului colorectal


Experții în sănătate au stabilit o legătură neștiută între deficitul de vitamina D și apariția cancerului coloreactal.

Sursă foto: Shutterstock

Un studiu internațional publicat în revista Critical Reviews in Food Science and Nutrition pentru realizarea căruia au colaborat mai multe institute de cercetare și universități din Spania a scos la iveală legătura dintre nivelul scăzut de vitamina D din organism și riscul crescut de apariție a cancerului coloreactal.

La studiu au participat pacienți din întreaga lume. Cea mai mare proporție au avut-o cei din Statele Unite (jumătate), urmați de pacienții europeni (o treime). Ei au fost monitorizați între 4 și 20 de ani.

Potrivit cercetătorilor, vitamina D poate juca un rol chimio-protector în transformarea malignă a cancerului colorectal şi/sau în progresia acestui tip de cancer.   

Realizatorii studiului au explicat că aceste concluzii vor pune bazele unor cercetări viitoare care pot conduce la înțelegerea mai bună a cancerului colorectal și chiar la tratamente inovatoare.

Sursă foto: Shutterstock


Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro:

vezi emisiunile doctor de bine

(P) HIPEC oferă șansă la viață pacienților oncologici în stadiul 4
Alimentul care câștigă teren în preferințele oamenilor. Conține fibre, proteine...
Două tehnici care reduc frica de stomatolog a oamenilor. „Trebuie să te pui în...
Senzația din capul pieptului care poate ascunde epilepsie. Medicii ne spun care sunt...
Greșeala pe care o fac oamenii și poate duce la pierderea auzului. Avertismentul...
„Spune-mi ce mănânci ca să-ți spun cine ești!". Gastronomia de la gust, la...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies