A crescut numărul cazurilor de coxartroză la persoanele tinere. Ce spun medicii


Coxartroza este o afecțiune degenerativ distrofică ce apare la nivelul șoldului. Afecțiunea este privită la nivel mondial ca una dintre cele mai invalidante, întrucât are un impact considerabil asupra calității vieți celor care suferă de această boală.


Ce este coxartroza și cum se manifestă

Coxartroza sau artroza șoldului este o boală cronică degenerativă a articulației coxo-femurale, în care se produce treptat distrugerea cartilajului articular precum și a suprafețelor articulare ale oaselor din componenta acesteia și afectarea structurilor locale.

Distrugerea cartilajului articular face că suprafețele osoase să vină în contact direct, producând durere cu caracter mecanic (la mobilizare). În timp, acestea se deformează și apar depuneri de os numite osteofite, chisturi sau geode (pierderi de substanță). Articulația își pierde progresiv mobilitatea iar durerea devine permanenta. Cel mai frecvent, durerea apare în zona inghinala și iradiază pe fata anterioara a coapsei, spre genunchi.

De ce a crescut numărul cazurilor de coxartroză la persoanele tinere

Efectele pandemiei Covid-19 sunt încă vizibile în cabinetele medicilor din întreaga lume, iar una dintre urmări este scăderea vârstei la care pacienții au fost diagnosticați cu coxartroze, subliniază Dr. Robert Apostolescu, medic primar ortoped specializat în chirurgia şoldului şi a genunchiului. 

"În urma valului de Covid-19, a fost înregistrat un număr semnificativ mai mare de cazuri de coxartroză la persoanele tinere, iar cei mai mulți dintre aceștia au dezvoltat necroza capului femural. Am efectuat numeroase intervenții chirurgicale la pacienți în jurul vârstei de 40 de ani după infectarea cu Covid-19", a precizat Dr. Robert Apostolescu.

Necroza capului femural apare atunci când articulația șoldului nu primește suficient sânge pentru a funcționa corespunzător. În această situație, osul din capul femurului începe să se deterioreze și să moară. În mod obișnuit, persoanele cu un risc crescut de a dezvolta această afecțiune sunt cele care suferă de alte probleme medicale care pot duce la necroză ischemică, cum ar fi boala de Cheson, anemia cu celule falciforme, boala Gaucher, sau cele care au avut accidente precum luxații sau fracturi de șold.

”De asemenea, se includ în această categorie și persoanele care au utilizat pe termen lung medicamente corticosteroide, care sunt, în mod normal, prescrise pentru tratamentul astmului sau al artritei reumatoide. În timpul pandemiei, aceste medicamente au fost administrate pacienților pentru gestionarea simptomelor sindromului de detresă respiratorie acută și prevenirea leziunilor pulmonare acute. Astfel, cercetările au arătat că nu poate fi exclusă posibilitatea ca acest tratament, care a fost eficient pe termen scurt, să aibă un impact asupra sănătății pe termen lung a pacienților”, arată Dr. Robert Apostolescu. 

Tratament pentru coxartroză

În stadiile avansate ale necrozei aseptice a capului femural, intervențiile chirurgicale reprezintă cele mai eficiente metode de tratament. Dacă necroza aseptică a capului femural este identificată într-un stadiu incipient, atunci ea poate fi tratată și rezolvată fără proceduri complexe, cum ar fi înlocuirea articulației șoldului. 

În astfel de cazuri, decompresia capului femural sau oxigenoterapia hiperbară sunt suficiente pentru a opri progresia bolii și pentru a preveni dezvoltarea coxartrozei. Procesul de recuperare după intervenția de decompresie a capului femural durează câteva luni, iar pacienții trebuie să folosească cârje pentru a evita suprasolicitarea articulației de șold.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces
Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies