3 oameni au murit după ce au băut milkshake-uri contaminate cu o bacterie des întâlnită


Trei persoane au murit după ce au fost infectate cu bacteria Listeria, depistată în aparatele de făcut îngheţată ale unui restaurant din Tacoma, Washington.


În total, şase persoane au fost spitalizate după ce au consumat milkshake-uri în restaurantul respectiv. Anchetatorii au găsit Listeria în aparatele de îngheţată, care nu au fost curăţate corespunzător.

Listerioza este o boală rară cu consecințe grave și este cel ma frecvent contractată prin consumul de alimente contaminate: carne prelucrată necorespunzator și produse lactate nepasteurizate.

Ce este Listeria și cum se manifestă?

Listeria monocytogenes este o bacterie Gram pozitivă, facultativ anaerobă, care provoacă listerioza – boală ce se transmite de obicei pe cale alimentară. Bacteria este frecvent prezentă în mediul înconjurător, în sol, vegetaţie şi fecalele animalelor, dar poate fi pusă în evidenţă şi în alimente crude, cum ar fi carnea proaspătă, laptele crud şi peştele.

Omniprezenţa şi capacitatea deosebită de a se dezvolta sau de a supravieţui în condiţii de refrigerare, comparativ cu majoritatea celorlalte microorganisme, fac ca Listeria monocytogenes să reprezinte o provocare semnificativă pentru domeniul producţiei de alimente.

Care sunt cauzele Listeriozei?

Bacteriile Listeria pot fi gasite în sol, apă și fecale animale. De obicei, oamenii se infectează consumand:

  • Legume crude care au fost contaminate din sol sau din gunoiul de grajd contaminat folosit ca îngrășământ;
  • Carne de la un animal contaminat;
  • Lapte nepasteurizat sau alimente făcute cu lapte nepasteurizat
  • Anumite alimente procesate – cum ar fi brânzeturile moi și mezelurile care au fost contaminate dupa procesare
  • Există posibilitatea transmiterii materno-fetale de la mamă infectată la copil

Listerioza – simptome

Unele persoane fac o formă a bolii asemănătoare gripei, prezentând simptome precum febră, dureri musculare, greață și vomă și dureri gastrice.

Însă, dacă bacteria reușește să pătrundă la nivelul sistemului nervos, simptomatologia poate fi mult mai severă. În acest caz, printre simptome se numără cefaleea și rigiditatea cervicală, convulsii, pierderea echilibrului și o stare confuzională. Listerioza reprezintă un pericol major pentru femeile însărcinate și pentru făt, provocând, în numeroase cazuri, nașterea prematură, avortul sau nașterea unui copil mort. Persoanele cu un sistem imunitar slăbit au, de asemenea, un risc crescut de a face o formă severă a bolii.

Tratament Listerioză

Tratamentul listeriozei variază, în funcție de gravitatea semnelor și simptomelor. Majoritatea persoanelor cu simptome ușoare nu necesită tratament. Infecțiile mai grave pot fi tratate cu antibiotice. Persoanele cu sistem imunitar slăbit pot necesita tratament pentru o perioadă mai lungă. În timpul sarcinii, tratamentul prompt cu antibiotice poate ajuta la evitarea trecerii infecției de la mamă la făt. Nou-născuții deja infectați cu listeria pot primi o combinație de antibiotice.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

De ce avem nevoie de antiinflamatoare într-o banală răceală. Explicațiile medicilor
Motivele pentru care nu ar trebui să combinăm paracetamolul și ibuprofenul. Explicațiile...
Mămăliga, alternativa la paste, pâine sau orez. Beneficiile acestui aliment
Vitamina D, un hormon vital produs de sistemul imunitar în timpul infecțiilor
Alimentele favorite pot deveni aliate sau dușmani: cartofii fierți și prăjiți,...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 3 decembrie 2023

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies