3 oameni au murit după ce au băut milkshake-uri contaminate cu o bacterie des întâlnită


Trei persoane au murit după ce au fost infectate cu bacteria Listeria, depistată în aparatele de făcut îngheţată ale unui restaurant din Tacoma, Washington.


În total, şase persoane au fost spitalizate după ce au consumat milkshake-uri în restaurantul respectiv. Anchetatorii au găsit Listeria în aparatele de îngheţată, care nu au fost curăţate corespunzător.

Listerioza este o boală rară cu consecințe grave și este cel ma frecvent contractată prin consumul de alimente contaminate: carne prelucrată necorespunzator și produse lactate nepasteurizate.

Ce este Listeria și cum se manifestă?

Listeria monocytogenes este o bacterie Gram pozitivă, facultativ anaerobă, care provoacă listerioza – boală ce se transmite de obicei pe cale alimentară. Bacteria este frecvent prezentă în mediul înconjurător, în sol, vegetaţie şi fecalele animalelor, dar poate fi pusă în evidenţă şi în alimente crude, cum ar fi carnea proaspătă, laptele crud şi peştele.

Omniprezenţa şi capacitatea deosebită de a se dezvolta sau de a supravieţui în condiţii de refrigerare, comparativ cu majoritatea celorlalte microorganisme, fac ca Listeria monocytogenes să reprezinte o provocare semnificativă pentru domeniul producţiei de alimente.

Care sunt cauzele Listeriozei?

Bacteriile Listeria pot fi gasite în sol, apă și fecale animale. De obicei, oamenii se infectează consumand:

  • Legume crude care au fost contaminate din sol sau din gunoiul de grajd contaminat folosit ca îngrășământ;
  • Carne de la un animal contaminat;
  • Lapte nepasteurizat sau alimente făcute cu lapte nepasteurizat
  • Anumite alimente procesate – cum ar fi brânzeturile moi și mezelurile care au fost contaminate dupa procesare
  • Există posibilitatea transmiterii materno-fetale de la mamă infectată la copil

Listerioza – simptome

Unele persoane fac o formă a bolii asemănătoare gripei, prezentând simptome precum febră, dureri musculare, greață și vomă și dureri gastrice.

Însă, dacă bacteria reușește să pătrundă la nivelul sistemului nervos, simptomatologia poate fi mult mai severă. În acest caz, printre simptome se numără cefaleea și rigiditatea cervicală, convulsii, pierderea echilibrului și o stare confuzională. Listerioza reprezintă un pericol major pentru femeile însărcinate și pentru făt, provocând, în numeroase cazuri, nașterea prematură, avortul sau nașterea unui copil mort. Persoanele cu un sistem imunitar slăbit au, de asemenea, un risc crescut de a face o formă severă a bolii.

Tratament Listerioză

Tratamentul listeriozei variază, în funcție de gravitatea semnelor și simptomelor. Majoritatea persoanelor cu simptome ușoare nu necesită tratament. Infecțiile mai grave pot fi tratate cu antibiotice. Persoanele cu sistem imunitar slăbit pot necesita tratament pentru o perioadă mai lungă. În timpul sarcinii, tratamentul prompt cu antibiotice poate ajuta la evitarea trecerii infecției de la mamă la făt. Nou-născuții deja infectați cu listeria pot primi o combinație de antibiotice.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Mâncatul rapid duce la haos digestiv. Explicațiile medicilor privind obiceiurile...
Suplimentele cu colagen sunt complet inutile, explică renumiți academicieni și...
Soluția Mihaelei Bilic pentru a slăbi fără cură: „Iată o sugestie care poate...
Dr. Mihaela Bilic dezvăluie cum să ne facem planuri realiste pentru Anul Nou și...
Dr. Mihaela Bilic ne spune ce trebuie să mâncăm după sărbători ca să scăpăm...
Mihaela Bilic, despre cum trebuie să mâncăm cozonac astfel încât să nu ne îngrășăm....

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies