O baterie periculoasă se poate dezvolta în mâncarea din frigider. Gravidele au cel mai mare risc


În natură se regăsesc numeroase bacterii care pot fi ingerate ușor prin alimentația de origine animală dacă nu există o atenție dedicată la modul în care aceste alimente sunt preparate.


O astfel de bacterie este şi Listeria monocytogenes, care duce la apariția unei afecțiuni numite listerioză. Bacteria poate fi luată din alimentație, atunci când laptele, carnea, peștele sau fructele de mare sunt infestate și insuficient preparate termic și/sau curățate înainte de a fi gătite.

Mai multe produse comercializate în supermarket au fost depistate, recent, cu probleme. România a mai fost notificată privind prezența produselor congelate suspectate de a fi contaminate cu Listeria monocytogenes. 

Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția asupra pericolului printr-o postare detaliată pe pagina de Facebook.

"Atenție, e alertă alimentară. Mergeți la spital dacă:

1. Ați mâncat alimente care au fost rechemate sau legate de un focar.

2. Aveți febră și alte simptome de listerioză, cum ar fi oboseală și dureri musculare.

Mai multe produse comercializate în supermarket au fost depistate cu probleme! România a mai fost notificată privind prezența produselor congelate suspectate de a fi contaminate cu Listeria monocytogenes. Acum Carrefour România S.A. retrage de pe piaţă şi recheamă de la consumatori ,,file somon norvegian afumat 200”, sub brandul Carrefour Extra, nr. Lot/DLC: 08092023 / 08.09.2023 şi nr. Lot/ DLC: 17092023 / 17.09.2023.

1. Listeria este o bacterie rezistentă la refrigerare (2-8ºC ) ce se poate dezvolta în multe alimente. 

2. Poate intra cu ușurință în lanțul nostru alimentar mai ales că sursele de Listeria includ omul, majoritatea animalelor, solul, vegetația și canalizările.

3. Gravidele au cel mai mare risc de infecție!  De 20 de ori mai mare decât ceilalți adulți, 1 din 3 cazuri de infecție apar la viitoarele mămici, iar bacteria traversează placenta și ajunge la făt ducând la numeroase complicații ale sarcinii.

4. La adulți infecția poate fi cu ușurință trecută cu vederea sau neglijată întrucât simptomele sunt minore sau ușoare (asemănătoare gripei, digestive sau infecții de tract urinar).

5. În sarcină poate provoca avort, naștere prematură, greutate mică la naștere și numeroase complicații (respiratorii, neurologice, orbire, retard) mergând până la deces.

6. Pacienții cu imunitate scăzută precum cei cu afecțiuni oncologice, cei cu transplant sau corticoterapie pot dezvolta complicații serioase neurologice sau pulmonare: meningită, encefalită sau pneumonie.

7. Suspiciunea diagnosticului la gravide e legată de apariția febrei, durerilor de cap însoțite de mialgii, artralgii, dureri lombare (mai ales în semestrul al treilea). Diagnosticul de certitudine al infecțiilor listeriene se bazează pe izolarea germenului în cultura din sânge, lichid amniotic și LCR.

1 Listeria este a treia cauză  de deces  din cauza bolior alimentare în Statele Unite.

2. Căldura distruge bacteria, refrigerarea nu!

3. Se poate dezvolta în mâncarea din frigider.

4. Există teste de diagnostic (bine de făcut înainte de sarcină). 

5. Poate fi tratată prin admnistrarea de antibiotice.

Prevenție

1. Evitați alimentele gata preparate reci.

2. Atenție la alimentele cu risc carnea insuficient gătită, salatele preambalate și înghețata depozitată/ transportată necorespunzător.(,,nu foarte înghețată”).

3. Respectati regulile de igienă individuală.

4. Gătiți bine orice preparat.

5. Dacă utilizați cuptorul cu microunde asigurați-vă că mâncarea este complet încălzită (inclusiv în centrul farfuriei).

6. Depozitați separat în frigider alimentele gătite de cele negătite sau crude astfel încât să nu vină în contact unele cu altele.

7. Niciodată NU consumați alimente la care aveți dubii privind prepararea, conservarea sau valabilitatea.

Scurt istoric

1. Bacteria e denumită după medicul englez Joseph Lister, părintele chirurgiei moderne, ce a promovat utilizarea antisepticelor în vederea reducerii riscului de infecții.

2. Doar din 1980 se cunoaște faptul că poate fi transmisă oamenilor prin alimente.

Când ne prezentăm la spital:

1. Ați mâncat alimente care au fost rechemate sau legate de un focar.

2. Aveți febră și alte simptome de listerioză, cum ar fi oboseală și dureri musculare.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces
Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies