Fie că vă decideți să mergeți la plajă sau să stați pe terasele din oraș, trebuie să vă protejați pielea de razele soarelui.
Măsuri pentru a vă proteja de soare
Expunerea prelungită la soare poate provoca leziuni ale pielii dincolo de arsurile de gradul întâi, crescând chiar și riscul de a dezvolta cancer.
De asemenea, radiațiile solare deteriorează zonele sensibile ale retinei și corneei ochilor. Tocmai din acest motiv, pentru a vă proteja de soare vara nu trebuie doar să stați la umbră pentru a încerca să vă protejați pielea. De fapt, implică o varietate de strategii pentru a proteja orice lucru care ar putea fi expus în mod excesiv la razele soarelui.
Zonele corpului cele mai vulnerabile la expunerea la radiațiile UV sunt ceafa, urechile, fața, ochii și brațele, care, dacă nu sunt protejate corespunzător, pot suferi de insolație sau arsuri solare. Mai ales între orele 12:00 și 16:00, când soarele este cel mai puternic.
Folosirea unor haine adecvate, a ochelarilor de soare și a cremelor de protecție solară sunt aliați esențiali atunci când vine vorba de a te proteja de soare, însă există câteva trucuri în acest sens. Descoperă-le mai jos!
Creme de protecție solară
Cremele sau ecranele solare sunt esențiale pentru a proteja pielea de razele soarelui. Aceste creme sunt recomandate atunci cand ieșim afară, chiar și în zilele înnorate de vară. Fiecare dintre ele este compusă dintr-un factor de protecție solară, iar acest număr va indica nivelul de protecție al cremei.
Protecția minimă este de 15, dar există și altele mai mari. Cremele trebuie să fie rezistente la apă și să aibă un spectru larg. De asemenea, trebuie să țineți cont de tipul de piele și să aplicați crema pe zonele vulnerabile la razele solare, cum ar fi fața, brațele, picioarele și gâtul.
Ochelari de soare
Ochelarii de soare vor fi aliații tăi în timpul verii și sunt un must în geanta ta. Ochelarii de soare au rolul de a absorbi radiațiile UV și ajută la protejarea ochilor de daunele provocate de soare. Vederea este vulnerabilă la razele soarelui, motiv pentru care ar trebui să aveți grijă de ea purtând ochelari de soare.
Ochelarii de soare recomandați sunt aceia a căror etichetă a producătorului specifică indicele UV al lentilelor. Dacă ochelarii de soare nu au protecție UV, vor servi doar ca accesoriu, dar nu vă vor proteja ochii. Atenție la asta!
Îmbrăcăminte adecvată
Purtarea de îmbrăcăminte adecvată vă protejează împotriva radiațiilor UV dăunătoare și vă va ajuta să reduceți la minimum insolația. Cămășile cu mâneci lungi și pantalonii lungi din țesătură ușoară și subțire (de preferință din bumbac 100%) asigură atât confort, cât și protecție.
Nu purtați îmbrăcăminte din lycra sau țesături groase, deoarece acestea pot provoca iritații ale pielii. Îmbrăcămintea confortabilă ajută la evitarea insolației și a loviturilor de căldură. Vara este pentru confort, așa că purtați haine răcoroase care să vă protejeze de razele soarelui.
Pălării și șepci
Fața este o altă zonă vulnerabilă la razele soarelui și una dintre cele mai delicate. O pălărie sau o șapcă vă va proteja fața și alte părți ale capului. Când mergeți la plajă sau vă plimbați prin oraș, purtați-le pentru a vă acoperi capul.
Purtarea unei pălării sau a unei șepci va preveni durerile de cap și vă va face să vă simțiți confortabil. Pălăria sau șapca trebuie să fie confecționată dintr-un material ușor și răcoros, pentru a permite aerului să circule pe cap. Pălăria nu este doar un accesoriu pentru plajă: va fi protectorul tău în timpul verii.
Rămâneți hidratat
O altă modalitate de a vă proteja de soare în timpul verii este să beți apă și să vă hidratați în mod constant. Atunci când organismul este supus la temperaturi ridicate, acesta consumă mai multă energie și transpiră mult mai mult pentru a scădea temperatura corpului. Dacă nu te hidratezi corespunzător, te poți deshidrata, iar organismul se poate dezechilibra.
Este important să evitați să beți cantități mari de apă dintr-o dată și să o beți prea rece, deoarece acest lucru poate provoca disconfort.