Cheia pentru a slăbi se află în masa de seară: ingredientul secret care activează metabolismul pe timp de noapte


Cina este una dintre mesele la care trebuie să ai grijă dacă vrei să slăbești, deoarece este și una dintre cele care îngrașă cel mai mult. 


Motivul este evident: după un timp scurt te duci la culcare și nu arzi caloriile pe care le-ai mâncat. Dar "ai grijă ce mănânci" nu înseamnă să elimini acest aliment.  

Dacă nu mâncați nimic de la prânz până a doua zi dimineața, puteți sta până la 18 ore fără să mâncați și, deși postul intermitent este acum foarte la modă, obișnuirea organismului cu perioade lungi de post poate, de asemenea, să vă încetinească metabolismul, precum și să provoace hipoglicemie (niveluri scăzute de glucoză) și deficiențe de nutrienți, cum ar fi proteine, vitamine și minerale.

Însă, ceea ce s-a dovedit este că restricționarea alimentelor pe timp de noapte, mâncând o cină ușoară și echilibrată, te ajută să slăbești, deoarece favorizează arderea rezervelor de grăsime și reglează apetitul, reducând senzația de foame. Și există un aliment care este deosebit de recomandat la cină dacă vrei să slăbești: ouăle. Motivul? Conținutul ridicat de proteine complete care, datorită marii lor puteri sățioase, cresc nivelul de leptină, hormonul care reduce foamea.

De ce proteinele la cină te ajută să slăbești?

Consumul de proteine la cină te ajută să slăbești din mai multe motive.

Proteinele accelerează metabolismul. Organismul are nevoie de mult mai multă energie pentru a metaboliza proteinele decât carbohidrații. Atunci când mâncați proteine, corpul apelează la glucoză și apoi la depozitele de grăsime pentru a le digera. Nu este cazul carbohidraților, care sunt ușor de digerat și depozitați sub formă de grăsime. În plus, cheltuiala calorică încetinește pe timp de noapte, astfel încât carbohidrații ne îngrașă și mai mult.

Proteinele sunt sățioase. Calea metabolică pentru metabolizarea proteinelor este mai lentă și mai costisitoare decât cea a carbohidraților, motiv pentru care alimentele proteice sunt mai sățioase, deoarece rămân mai mult timp în sistemul digestiv. Consumul de alimente sățioase este o garanție că nu vă veți trezi dimineața flămânzi, deoarece crește eliberarea de leptină, un hormon produs de țesutul adipos care inhibă dorința de a mânca atunci când sunteți sătui.

Proteinele construiesc mușchi. Consumul de proteine este necesar pentru repararea și crearea țesutului muscular, deoarece acesta suferă microdezmembrări în timpul activității zilnice. O masă musculară bună înseamnă că veți consuma mai multe calorii în repaus și, prin urmare, vă veți îngrășa mai puțin, deoarece mușchiul este cel mai activ țesut metabolic, ceea ce înseamnă că are nevoie de mai multă energie decât oricare altul.

Cel mai bun moment pentru a lua cina

Ideal este să luați cina cu cel puțin 4 ore înainte de a merge la culcare, iar dacă este vorba de 6 ore, și mai bine. Atunci când luați cina târziu, se declanșează o serie de mecanisme fiziologice și moleculare care cresc riscul de obezitate.

Un studiu publicat în Cell Metabolism a arătat că mâncatul târziu are un efect asupra hormonilor care reglează apetitul, leptina și grelina, care influențează dorința de a mânca. Nivelurile hormonului leptină, care semnalează sațietatea, sunt reduse atunci când se mănâncă târziu.

În plus, caloriile sunt arse într-un ritm mai lent și crește expresia genelor care favorizează creșterea țesutului adipos.

foto: shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Cum ne putem proteja ficatul de sărbători, când suntem tentați să facem excese....
Mit sau adevăr - se îngrașă părul și mai repede dacă îl spălăm frecvent?...
Trucul pentru grătarul perfect. Doctor Mihaela Bilic: „Cea mai bună e ceafa la...
De ce berea face burtă. Medicul Mihaela Bilic recomandă o băutură alcoolică cu...
Cum trebuie să bem apă corect pentru a ne hidrata. Doctor Mihaela Bilic: „Cu prea...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 28.04.2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies