Ce și cât mâncăm la masa de Crăciun pentru a nu ajunge la spital. Medic: friptura, sarmalele şi slănina se consumă separat


Când vorbim despre mesele de Crăciun ne gândim la abundență, la tot felul de mâncăruri apetisante, dar consistente și cu foarte multe calorii. Alături de felurile principale adăugăm deserturi gustoase, dar și sucuri și alcool. Acest dezmăț culinar ne poate face rău, ba chiar ne poate băga în spital.


Pentru a nu ne petrece sărbătorile de iarnă în serviciile de urgenţă ale spitalelor trebuie să respectăm câteva reguli simple, anunță medicii.

Dr. Tudor Ciuhodaru recomandă celor care au ţinut post să fie precauţi atunci când se aşază la masa de Crăciun. De sărbători e bine să mâncăm o cantitate mai mică de carne şi grăsimi şi mai multe salate şi fructe.

Începem cu o salată de crudități

"Nu dăm startul la supraalimentare de la primele ore ale dimineţii. Este obiceiul ca după slujba de Crăciun toată lumea să se aşeze imediat la masă. Mai bine aşteptăm orele prânzului, iar alimentele trebuie introduse treptat, nu toate deodată. Adică putem începe cu o salată de crudităţi, o garnitură de legume făcute la grătar, asezonate cu friptură, o felie de ananas crud, nu din conservă. Astfel este facilitată digestia.

După perioada de post, mai ales dacă aveţi afecţiuni digestive cronice, încercaţi să reluaţi progresiv alimentaţia normală. Puteţi începe cu brânzeturi, legume, fructe, carne de pasăre, urmate, în cantitate medie, de ciorbă şi friptură", a explicat medicul pentru agerpres.ro.

Fiecare masă trebuie să conţină un aliment concentrat, iar alcoolul trebuie consumat cu prudență: "Considerăm concentrat orice aliment, cu excepţia fructelor şi legumelor. Aşadar, friptura, sarmalele şi slănina nu se vor consuma la aceeaşi masă, ci separat. Trebuie asigurată cel puţin o jumătate de oră între felurile de mâncare, pentru a evita astfel senzaţia de suprasaturaţie sau sindroamele dispeptice", a declarat dr. Tudor Ciuhodaru.

O atenţie sporită la ce şi cât mănâncă în timpul meselor de sărbători trebuie să aibă persoanele cu afecţiuni digestive, boli metabolice, cum ar fi cei cu diabet, gută sau care au afecţiuni cardiace şi care trebuie să respecte regimul dietetic şi să evite dulciurile şi sarea.

Când trebuie să mergem la spital

"În plus, apariţia simptomelor digestive precum greaţă, vărsături, tulburări abdominale, tulburări de tranzit, febră sau frison ori cele cardiace, precum durerile precordiale, palpitaţiile, cefaleea, vertijul, necesită prezentarea de urgenţă la spital", a arătat Ciuhodaru.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

De ce avem nevoie de antiinflamatoare într-o banală răceală. Explicațiile medicilor
Motivele pentru care nu ar trebui să combinăm paracetamolul și ibuprofenul. Explicațiile...
Mămăliga, alternativa la paste, pâine sau orez. Beneficiile acestui aliment
Vitamina D, un hormon vital produs de sistemul imunitar în timpul infecțiilor
Alimentele favorite pot deveni aliate sau dușmani: cartofii fierți și prăjiți,...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 3 decembrie 2023

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies