10 reguli pentru pentru masa de Crăciun. Medic: Alcoolul în asociere cu mâncarea grasă duce la colici biliare


Masele îmbelşugate de sărbători îi pot trimite pe unii dintre noi direct în spital, dacă se mănâncă fără măsură, iar alimentele sunt stropite din belşug cu alcool.


Medicii atrag atenția să fim moderați cu consumul de băuturi alcoolice și mâncăruri grase. Fără cumpătare, consecinţele exceselor alimentare pot fi extrem de grave pentru sănătate.

Cei mai expuşi problemelor sunt persoanele care urmează un tratament. Aceştia nu trebuie să întrerupă medicaţia. Nici cei care au postit nu sunt ocoliţi de necazuri. Diabeticii nu trebuie să renunţe la tratament şi sunt sfătuiţi să evite mesele copioase şi dulciurile. De asemenea, cardiacii trebuie să ocolească mâncărurile bogate în grăsimi sau sărate.

Dr.Tudor Ciuhodaru spune ce și cât trebuie să mâncăm de sărbători.

"10 reguli pentru pentru masa de Crăciun. Moderaţia ar trebui să fie cheia alimentaţiei şi la aceste sărbători. 

În caz contrar veţi avea nevoie de serviciul de urgenţă şi ne vom vedea în gardă chiar din prima zi. Dacă vreţi însă să petreceti în familie şi nu prin spitale, trebuie respectate câteva reguli simple, indiferent dacă aţi postit sau nu, adaptate eventual patologiei de bază.

1. Nu daţi startul la mese copioase chiar de la 12 noaptea. Aşteptaţi măcar până dimineaţă sau mai bine până la orele prânzului.

2. Alimentele trebuie introduse treptat. Puteţi începe o salată de crudităţi, asociată unei garnituri de legume făcute la grătar, urmată de o felie de ananas crud, nu din conservă, pentru a vă facilita digestia. Cei care au postit  trebuie să reia cu prudenţă alimentaţia normală începand cu brânzeturi, legume, fructe şi carne de pasăre, urmate de cantităţi mici de ciorbă şi friptură.

3. Fiecare masă trebuie să conţină un singur aliment ,,concentrat”. Consideraţi ,,concentrat” tot ce nu e fruct sau legumă, aşa că friptura, sarmalele se vor consuma separat, nefiind recomandate nici măcar amestecurile de friptură cu ouă sau al cărnii de porc cu cartofii şi nici consumul de dulciuri sau fructe imediat după masă.

4. Asiguraţi o pauză de cel puţin jumătate de oră între felurile de mâncare pentru a evita atât senzatia de suprasaturaţie cât şi sindroamele dispeptice.

5. Indiferent de starea de sănătate alcoolul trebuie băut cu prudenţă putând, mai ales în asociere cu mâncarea grasă, duce la pancreatite, ulcere, hemoragii digestive, colici biliare.

6. Precauţii speciale trebuie avute în vedere la cei cu afecţiuni digestive, metabolice  sau cardiace, ce trebuie să respecte regimul igienodietetic (fără dulciuri, sare etc) şi medicamentos. 

7. Pacienţii cu afecţiuni metabolice (diabet) vor respecta indicaţiile terapeutice pentru că, în caz contrar, decompensările pot fi grave, mergând până la comă.

8. Pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare (hipertensiune, insuficienţă cardiacă, cardiopatii ischemice) vor fi atenţi la excesul de sare şi grasimi. Orice durere precordială cu durata de peste 3-5 minute indică suspiciunea unui sindrom coronarian acut ce necesită prezentare urgentă la spital.

9. Cei cunoscuţi cu alergii alimentare vor avea grijă la tipurile produselor consumate, vor avea la ei medicaţia de urgenţă şi se vor prezenta la spital în cazul erupţiilor pruriginoase asociate tulburărilor respiratorii.

10. Nu întrerupeţi medicaţia cronică pentru a mânca sau bea în exces.

Rețineți:

1. Când mergem la spital? Nu ignoraţi apariţia simptomelor digestive precum greaţă, vărsături, dureri abdominale, tulburări de tranzit, a febrei sau frisoanelor sau a celor cardiace ce includ dureri precordiale, palpitaţii, cefalee, vertij şi nu temporizaţi prezentarea la consult...

2. Nu în ultimul rând, excesul caloric va creea suficiente probleme celor care ţin la siluetă. Încercaţi să înlocuiţi carnea, dulciurile şi grasimile cu salate şi fructe şi rezervaţi timp pentru plimbări în aer liber sau sport sau veţi fi nevoiţi sau nevoite să vă luptaţi mai târziu cu kilogramele dobândite în aceste zile."

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Elementul din lapte care împiedică îmbolnăvirea. Este cunoscut de toți specialiștii...
Cum ne ajută inteligența artificială dacă suferim de intervenții complexe din...
Cum să nu ajungem la transplant hepatic. Explicația medicului specialist, în emisiunea...
Când trebuie investigate valvele inimii și care este boala care le afectează. Explicații...
Mezelurile sunt o „super-carne”. Care sunt cele sănătoase și cum trebuie mâncate...
Sistemul venos și tiroida se măresc în timpul sarcinii și există posibilitatea...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies