Multă vreme ți s-a spus că durata ideală a somnului este de 8 ore, însă oamenii de știință au ajuns la o nouă concluzie: șapte ore de somn sunt perfecte pentru cei mai mulți dintre oameni. Acest interval de timp este optim pentru secreția de amiloide în creier și pentru a preveni, astfel, degenerarea lui și instalarea demenței.
Cercetătorii de la Universitatea Cambridge au studiat obiceiurile de somn ale unui eșantion de aproape 500.000 de britanici cu vârste cuprinse între 38 și 73 de ani, iar concluzia a fost că aceia care dorm mai mult sau mai puțin de 7 ore pe noapte au fost mai puțin atenți la teste de gândire rapidă, de atenție, de memorie și de rezolvare a problemelor.
În schimb, cei care dorm neîntrerupt 7 ore pe noapte au funcții cognitive mai performante și o sănătate mentală mai bună.
Somnul este esențial pentru abilitatea creierului de a procesa informații și de a și le aminti, dar și pentru capacitatea lui de a se curăța de celulele „deșeu”, de a regla metabolismul și sistemul imunitar. În cadrul studiului s-a putut stabili că oamenii care dorm 7 ore fără întreruperi au un nivel mai scăzut de anxietate și depresie, o stare de spirit mai buna și o capacitate mai mare de a procesa informațiile rapid.
Una dintre posibilele explicații furnizate de cercetători este că în acest interval se secretă un nivel optim de proteine amiloide, despre care se spune că au un rol în dezvoltarea demenței. Un nivel prea ridicat de amiloide, la care se ajunge după un somn prea lung, dar fragmentat, face ca acestea să formeze un soi de placă din cauza căreia celulele creierului nu mai funcționează cum ar trebui.
Prea puțin somn, în schimb, împiedică eliberaraea toxinelor din creier.
„Să dormi bine noaptea este foarte important la orice vârstă, dar mai ales pe măsură ce îmbătrânim. Descoperirea de metode care sa determine o mai mare calitate a somnului poate fi crucială pentru menținerea sănătății mintale și evitarea declinului cognitiv, mai ales la pacienții cu probleme psihiatrice și demență”, a declarat prof. Barbara Sahakian, coautor al studiului publicat în jurnalul „Nature Aging”.