Câtă cafea putem să bem zilnic și care e formula de calcul? Medic: „Hidratează mai bine decât apa”


Un consum moderat de cafea are beneficii clare asupra sănătății.


Din punct de vedere medical, în funcţie de frecvenţa și cantitatea utilizată, cofeina din cafea are efecte cardiovasculare, neurologice și metabolice. Cafeaua este atât aliment, cât și medicament, peste 80% din populaţia lumii consumând zilnic cel puţin o ceașcă de cafea.

Mihaela Bilic a precizat pe rețelele de socializare, câtă cafeină putem consuma zilnic fără să avem probleme de sănătate. Nutriționistul ne dezvăluie și o formulă simplă de calcul pe care o putem aplica pentru a afla doza maximă admisă și a nu face abuz.

De asemenea, medicul ne recomandă să consumăm, în această perioadă, cafea cu lapte și gheață pentru o mai bună hidratare.

"Bine de știut: ceaiul se infuzează mult, iar cafeaua puțin

Deși au nume diferite, teina din ceai și cafeina din cafea sunt de fapt una și aceeași substanță: trimetilxantina, un alcaloid cu efect stimulant pentru sistemul nervos și cardiovascular. Doi chimiști diferiți le-au descoperit și le-au denumit la diferență de 10 ani, pe la 1800. 

Deși molecula este aceeași, concentrația diferă de la o băutură la alta: cafeaua conține de 2-5 ori mai multă substanță activă decât ceaiul. În ceai există taninuri care se leagă de teină/cafeină și îi întârzie absorția, deci efectul stimulant va fi moderat ca intensitate și va dura 3-6 ore. În schimb cafeaua are un efect tonic rapid, de intensitate crescută, pe o durată de 2-3 ore. 

Metoda de preparare influențează și ea concentrația de teină/cafeină: un ceai infuzat sub 2 minute va avea un efect stimulant mai puternic, efect care diminuă dacă infuzia este prelungită (taninurile blochează teina)

-  cafeaua scurtă (ristretto) are un conținut mai mic de cafeină față de un expresso lung, în care timpul de contact dintre apă și cafea este prelungit. 

Raportat la 100 ml lichid, un expresso conține 130 mg cafeină, un ceai 20 mg, iar o cafea filtru/instant 50 mg. Raportat la porție, o ceașcă de ceai sau o cafea expresso conțin în medie 30 mg, iar  o cană de cafea filtru 80 mg. 

Câtă cafeină putem consuma zilnic?

Depinde de toleranță și bolile asociate, doza medie este de 200 mg, iar cea maximă de 400 mg…greu de atins

Formulă de calcul: greutatea X 6=doza maximă admisă, ceea ce înseamnă 300mg cafeină/zi pentru o persoană de 50 kg. 

O să fiți surprinși, avem doar beneficii dacă consumăm zilnic 2-3 cești de cafea.

Cafea cu lapte și multă gheață, iată o idee de sezon savuroasă și răcoritoare, care ne dă energie și hidratează mai bine decât apa."

Foto Facebook

vezi emisiunile doctor de bine

Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 28.04.2024
Ce mâncăm înainte și după sport. Mișcarea trebuie făcută la două ore după...
Obiceiul nociv pe care îl are aproape toată lumea. Provoacă dependență și duce...
Cât timp ai la dispoziție să mănânci peștele după ce l-ai gătit. Devine periculos...
Cum testăm prospețimea unui ou. Alimentul minune bogat în nutrienți și cu cele...
Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies