Bruce Willis, din ce în ce mai bolnav! Actorul afazic aproape nu mai vorbește și nu mai înțelege ce spun ceilalți


Familia lui Bruce Willis a anunţat la sfârșitul lunii martie, că starul de 67 de ani a decis să renunţe la profesia de actor după ce a fost diagnosticat cu afazie, o tulburare de limbaj cauzată de leziuni la nivelul creierului, care afectează capacitatea unei persoane de a comunica.


Frecventă la persoanele în vârstă care, de cele mai multe ori, au suferit un atac cerebral, afazia pune individul in imposibilitatea de a întelege limbajul vorbit sau scris.

Acum, starul din „Die Hard” este din ce în ce mai bolnav, abilitățile sale cognitive deteriorându-se în ritm alert. Potrivit anturajului, familia se bucură de momentele petrecute împreună, pentru că ar putea fi ultimele.

 

„Bruce nu poate spune mare lucru şi nu pare să înţeleagă prea mult din ceea ce spun alţii. Boala de care suferă, care îi afectează capacitatea de a se exprima şi de a se mişca, a progresat. Se pare că se îndepărtează din ce în ce mai mult de ei şi asta le frânge inimile”, potrivit unui apropiat al familiei. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by tallulah (@buuski)

Ce este afazia?

Afazia reprezintă afectarea comunicării verbale prin producerea de leziuni în ariile cerebrale ce conţin centrii limbajului. Afazia poate determina alterări adiţionale ale proceselor de vorbire, ascultare, scriere şi citire, fără afectarea inteligenţei. Suplimentar se mai pot întâlni: dizartrie (dificultatea de a vorbi), apraxie (dificultatea de a îndeplini anumite acţiuni) şi tulburări de deglutiţie.

Cum se manifestă afazia?

Afazia se poate manifesta sub forma vorbirii în propoziții scurte sau incomplete, utilizarea unor cuvinte greșite sau în ordine necorespunzătoare fară a fi însoțită de deteriorare cognitiva a persoanei afectate.

Cauzele afaziei

Cauza cea mai frecventă de afazie este reprezentată de accidentele vasculare cerebrale. Principalele cauze de afazie sunt reprezentate de către:

Accident vascular cerebral;

Tumori cerebrale;

Infecții ale sistemului nervos central;

Boala Alzheimer;

Boala Parkinson;

Traumatisme cranio cerebrale;

Bolile degenerative.

În anumite cazuri, afazia deteriorează în mod semnificativ calitatea vieții persoanei și relațiile acesteia cu ceilalți, de aceea este foarte important ca membrii familiei și prietenii să vină în sprijinul afazicului, participând activ la recuperarea lui și la reintegrarea în circuitul cotidian. Cu toate că în multe situații afazia este tratabilă, procesul de recuperare în sine este anevoios, cerând răbdare și perseverență, atât de la cel bolnav, cât și de la cei din preajma sa.

Foto Instagram

vezi emisiunile doctor de bine

Carnea pe care o poți consuma și în Postul Crăciunului. Se digeră ușor și are...
Unul din 36 de copii, diagnosticat cu tulburare de neurodezvoltare. Cum recunoști...
Cum ne afectează alcoolul sănătatea. Cantitatea care poate fi consumată pe săptămână
Cauzele necunoscute ale imposibilității de a rămâne însărcinată atunci când...
Mihaela Bilic explică ce să facem dacă „am făcut-o lată” în weekend și...
Măselele de minte pot duce la probleme dentare. Când trebuie extrase. „Sunt mai...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies