Operațiile laser în locul ochelarilor de vedere. Care sunt sfaturile specialiștilor


Folosirea ochelarilor și a lentilelor de contact le oferă celor cu probleme de vedere posibilitatea de a duce o viață obișnuită, în care deficiențele lor nu reprezintă un impediment la locul de muncă sau în timpul petrecut cu cei dragi. 


În ciuda avantajelor, îngrijirea ochelarilor și ritualul de punere și scoatere a lentilelor de contact se poate dovedi o corvoadă. „Operația laser corectează defectele de vedere și oferă pacienților posibilitatea de a-și desfășura activitățile de zi cu zi sau de la locul de muncă fără a mai apela la lentilele de contact sau la ochelari. Vorbim despre  proceduri simple, care pot fi realizate rapid și care ridică riscuri minime pentru pacienți”, explică Prof. Univ. Dr. Adriana Stănilă, fondatoarea clinicii Ofta Total.

Lumea modernă și problemele de vedere

Organizația Mondială a Sănătății estimează faptul că, la nivel global, cel puțin 2,2 miliarde de persoane au probleme de vedere. Dintre aceștia în jur de un miliard, aproape jumătate, au deficiențe de vedere care fie nu au fost diagnosticate corespunzător sau care ar fi putut fi prevenite. 

Poluarea, folosirea ecranelor pe o scară tot mai largă și îmbătrânirea populației vor crește numărul de persoane care suferă de probleme de vedere. Pentru mulți dintre aceștia, operațiile laser vor putea reprezenta șansa de a se bucura de viață fără limitările impuse de către deficiențele de vedere sau ochelarii de vedere.

Tipuri de operații laser pentru reducerea dioptriilor

Dr. Adriana Stănilă explică faptul că pacienții au la dispoziție mai multe tehnici de corectare a problemelor de vedere. Aceste tehnici permit remodelarea cu maximă precizie a corneei, o structură a ochiului care măsoară între 500-520 de microni în punctul central. Printre cele mai utilizate tehnici pentru corectarea dioptriilor se numără:

FemtoLASIK

LASIK (Laser-assisted in situ keratomileusis) este cea mai cunoscută și cea mai frecventă intervenție laser folosită pentru corectarea dioptriilor. În timpul intervenției un laser este folosit pentru a corecta forma corneei și pentru a îmbunătăți vederea prin anularea dioptriilor

Această tehnică are o rată de succes de 96% și în doar 0,3% dintre cazuri complicațiile sunt grave (sindromul ochiului uscat sau infecții oculare, de exemplu). Printre defectele de vedere corectate cu această tehnică se numără miopia, hipermetropia și astigmatismul. 

Intervenția este realizată în doar 30 de minute și nu necesită anestezia totală, medicii oftalmologi folosind picături pentru a anestezia zona în care operează. Laserul folosit va elimina părțile anormale ale corneei, după ridicarrea lamboului coenean superficial. Recuperarea post-operatorie decurge rapid, dar este nevoie de două-trei luni până la vindecarea completă.

PRK

PRK (Photorefractive Keratectomy) este o intervenție în care chirurgul îndepărtează stratul de suprafață al corneei (epiteliul) și apoi remodelează corneea cu laserul în același mod ca în cazul LASIK. tehnica PRK este, de obicei, utilizată pentru pacienții a căror cornee este prea subțire pentru a permite crearea lamboului corneean necesar intervenției LASIK în condiții de siguranță.

PRK permite pacienților să își desfășoare activitățile de zi cu zi fără a mai folosi lentile corective. 

Costurile asociate acestor tratamente laser variază în funcție de mai mulți factori: tehnica folosită sau dacă sunt incluse teste pre-operatorii și consultații post-operatorii. În general, prețul unei astfel de intervenții începe de la 2-3.000 de lei și pot ajunge la 7-8.000 de lei.

Când sunt recomandate tratamentele laser pentru corectarea vederii

Intervențiile laser pentru corectarea defectelor de vedere sunt recomandate persoanelor care au peste 18 ani și ai căror ochi s-au dezvoltat. În plus, este indicată persoanelor ale căror dioptrii au fost constante în ultimii doi ani. 

Cu toate acestea, după cum explică Prof. Univ. Dr. Adriana Stănilă, tratamentele laser nu sunt recomandate în următoarele situații:

Vederea nu s-a stabilizat, dioptriile au crescut!

Ca și în cazul celor care:

Au sub 18 ani;

Prezintă fluctuații hormonale (diabet sau sarcină);

Folosesc anumite medicamente care afectează vederea.

Afecțiuni sau medicamente care împiedică vindecarea

 Anumite afecțiuni, cum ar fi bolile autoimune (de exemplu, lupusul, artrita reumatoidă), stările de imunodeficiență (de exemplu, HIV) și diabetul și unele medicamente (de exemplu, acidul retinoic și steroizii) pot preveni vindecarea adecvată după o intervenție laser.

Practicarea sporturilor de contact

Persoanele care practică sporturi, dar și alte activități, în care există riscul unor lovituri la nivelul feței trebuie să ia o pauză de la acestea sau să apeleze la o altă metodă dacă își doresc să nu mai folosească ochelari.

Pașii către o operație laser

Înainte de o operație laser este necesar un control oftalmologic pentru evaluarea vederii și a stării de sănătate generale. În cadrul consultului pacientul și doctorul oftalmolog trebuie să discute despre:

Dacă pacientul este potrivit pentru o astfel de intervenție;

Riscurile și beneficiile unui tratament;

Opțiunile alternative de corectare a vederii;

Pregătirea pentru operație;

Ce se va întâmpla în timpul operației;

Cum se desfășura recuperarea.

Înainte de realizarea intervenției laser este recomandată:

Împărtășirea istoricului medical cu chirurgul de caz (afecțiuni și medicamente folosite);

Folosirea ochelarilor în locul lentilelor de vedere;

Evitarea machiajelor, parfumurilor sau loțiunilor cu 24 de ore înainte de intervenție;

Căutarea unui însoțitor;

Recuperarea după o intervenție laser

Perioada de recuperare imediată după un tratament laser de corectare a dioptriilor este de câteva ore, dar trebuie subliniat că aceasta poate varia de la pacient la pacient. Cele mai multe persoane care trec printr-o astfel de intervenție văd clar în decursul a 24 de ore, dar perioada aceasta se poate extinde. Procesul de vindecare completă durează timp de câteva săptămâni și implică controale regulate și respectarea unor reguli de igienă și protecție a ochiului operat”, explică Prof. Univ. Dr. Adriana Stănilă.

Recomandările pe care Dr. Adriana Stănilă le face pacienților săi pe timpul perioadei de recuperare includ

Evitarea atingerii sau aplicării de presiune asupra ochiului operat

Evitarea înotului timp de cel puțin o lună; purtarea de ochelari de înot.

Evitarea sau restricționarea activităților solicitante pentru cel puțin două săptămâni;

Prezentarea la controalele post-operatorii.

Sursă foto: Shutterstock
 

vezi emisiunile doctor de bine

Unul din 36 de copii, diagnosticat cu tulburare de neurodezvoltare. Cum recunoști...
Cum ne afectează alcoolul sănătatea. Cantitatea care poate fi consumată pe săptămână
Cauzele necunoscute ale imposibilității de a rămâne însărcinată atunci când...
Mihaela Bilic explică ce să facem dacă „am făcut-o lată” în weekend și...
Măselele de minte pot duce la probleme dentare. Când trebuie extrase. „Sunt mai...
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 17 noiembrie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies