Lipomul -  Ce este lipomul, de ce apare, diagnostic și tratament


Lipomul este o formaţiune tumorală a părţilor moi, cu o incidenţă crescută în populaţie.


Un articol semnat de Dr. Rareş Adrian Giurgiu

După cum îi spune şi denumirea greşită şi pleonastică din popor, „lipomul de grăsime” este o tumoră formată din ţesut adipos, adică din grăsime. Acesta poate fi unic sau multiplu (lipomatoză), poate avea localizări diverse, pe membre, trunchi, gât sau cap, de obicei în grăsimea superficială, de sub piele,  iar dimensiunile lipoamelor pot fi foarte variate, de la câţiva centimetri până la cele gigant.

Nu se cunoaşte exact ce cauzează lipoamele, dar se pare că au o componentă genetică şi sunt mai frecvente odată cu înaintarea în vârstă.  

De cele mai multe ori, pacienţii se plâng de probleme estetice cauzate de lipom, acesta deformând aspectul local, dar în unele cazuri lipoamele pot fi şi dureroase, atunci când fac compresie pe un nerv din apropiere. 


Clinic, lipomul este o formaţiune subcutanată, de consistenţă moale, elastică, mobilă faţă de piele, de obicei cu formă regulată şi bine delimitată, cu o creştere lentă în dimensiuni.

Diagnosticul se stabileşte atât clinic, cât şi prin investigaţii imagistice. De cele mai multe ori, o ecografie de părţi moi este suficientă pentru diagnostic, dar în unele cazuri poate fi necesar şi un RMN. Există unele boli în care una dintre manifestări e lipomatoza, în acest caz fiind necesare investigaţii suplimentare pentru stabilirea unui diagnostic complet. 

În cazul în care lipomul nu este dureros sau gigant, tratamentul lipomului este opţional. Acesta poate fi realizat atât prin liposucţie (mai rar) sau prin excizia chirurgicală a lipomului, de către chirurgul plastician sau generalist, sub anestezie locală sau generală, în funcţie de localizare, dimensiune şi numărul lipoamelor.

Lipomul este totdeauna o formaţiune tumorală benignă, fără risc de malignizare, dar există formaţiuni tumorale ce pot avea manifestări clinice asemănătoare şi un prognostic nefavorabil. De aceea se recomandă ca orice formaţiune tumorală subcutanată nou apărută să fie investigată şi diagnosticată, pentru a decide varianta optimă de tratament.

Foto: Shutterstock

Doctor de bine - Informaţii utile despre coronavirus

vezi emisiunile doctor de bine

Doctor de bine. Emisiunea integrală din 1 octombrie 2023
Cât de des este recomandat examenul cardiologic. Inclusiv pacienții sănătoși...
Alimentul premium care se vinde la un preț mic în magazine. Este o sursă bună...
„Poate să conțină urme de arahide". Ce înseamnă, de fapt, această expresie...
Crizele epileptice subtile. Ce sunt și cum se manifestă. „Sunt ca un scurtcircuit”
Fumatul afectează sistemul imunitar. La fiecare fum de țigară vasele de sânge...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies