Lipomul, cea mai frecventă formațiune benignă: cauze, simptome și tratament


Lipomul este o tumoare benignă formată din țesut adipos, care poate să apară pe anumite zone de pe corp. Majoritatea lipoamelor sunt inofensive și nu pun viața în pericol. 


Lipomul: cauze, simptome, tratament

Lipomul este cea mai comună formațiune benignă a țesutului celular, reprezintă o proliferare a celulelor țesutului adipos într-o capsulă fibroasă și subțire, ce se găsește, de obicei, chiar sub piele.

Lipoamele se pot găsi la nivelul trunchiului, gâtului, șoldurilor, părții superioare a brațelor sau axilă, dar pot apărea oriunde la nivelul corpului. Lipoamele se formează de-a lungul timpului, iar unele persoane pot observa apariția lipomului după ani de zile. Deocamdată nu se cunosc cauzele care duc la apariția lipoamelor. Unele subtipuri par să fie cauzate de un defect genetic (lipoamele clasice, lipoamele cu celule în formă de fus și lipoamele pleomorfe) și pot fi moștenite de la părinți.

Lipomul poate apărea la orice vârstă, dar mult mai frecvent la persoanele de vârstă medie, atât la femei cât și la bărbați. La copii, incidența lipomului este rară. Lipomul nu necesită un tratament specific. Nu se cunoaște încă un tratament pentru prevenirea apariției și creșterii acestora.

Lipomul poate fi extirpat chirurgical dacă simptomele se agravează, cum ar fi în cazurile în care lipomul devine dureros sau sensibil, se infectează în mod repetat, supurează, intervine în mișcare sau în funcționalitatea zonei respective, crește în dimensiuni, devine inestetic.

Lipoame: Tipuri

Tipurile de lipom:

Lipomul subcutanat superficial

Lipomul profund intramuscular

Angiolipomul

Lipomul lombo-sacral

Lipoblastomul benign

Lipomatoza, o boală ereditară provocată de o anomalie genetică ce constă într-un număr foarte mare de lipoame 

Lipoame: Cauze

Lipomul este necanceros (benign). Cauzele aparției lipoamelor nu sunt cunoscute, dar tendința de a dezvolta lipoame este moștenită, deci ereditatea joacă un rol important în formarea acestor tumori. 

Lipomatoza se poate asocia şi cu alte anomalii: 

- Boala Launoris Bensaude Madelung (lipomatoza benignă simetrică, în zona cervicală, se prezintă sub forma de mase voluminoase de grăsime cu distribuție simetrică)

- Sindromul Gardner (boală ereditară caracterizată de prezența a multipli polipi la nivelul colonului în asociere cu tumori osoase și tumori ale țesuturilor moi)

- Boala Dercum (adipozitatea dureroasă, care afectează mai ales femeile la menopauză). Se caracterizează prin faptul că lipoamele sunt dureroase şi se pot asocia cu obezitatea.

Lipoame: Factori de risc

Obezitatea a fost considerată un factor de risc în apariția lipoamelor. Traumatismele minore se pot complica în timp cu apariția lipoamelor. Alți factori de risc pentru dezvoltarea unui lipom pot include: colesterol ridicat, diabet, boli de ficat, intoleranță la glucoză.  Lipoamele sunt de obicei inofensive, astfel încât majoritatea oamenilor aleg să nu le îndepărteze. 

Lipoame: Semne și simptome

Un lipom este un nodul sub piele care apare din cauza unei supraaglomerări de celule adipoase. Lipoamele sunt tumori benigne, care pot apărea oriunde în corp, unde sunt prezente celulele grase, dar tind să apară pe umeri, piept, trunchi, gât, coapse și axile. Se pot forma și în organe interne, oase sau mușchi.

Lipoamele se prezintă ca niște denivelări, de culoarea pielii, bine delimitate față de țesuturile din jur. Formațiunea este mică, de la 1 la 3 cm, și se simte chiar sub piele, este mobilă, are o consistență moale, gelatinoasă, nu este dureroasă, rămâne la aceeași mărime mult timp sau crește foarte încet.

Lipoame: Diagnostic

Medicul chirurg pune diagnosticul de lipom pe baza examenului fizic (tumoră bine delimitată față de țesuturile din jur, de consistență moale, mobilă la apăsare și de cele mai multe ori nedureroasă). În cazul în care există o suspiciune de liposarcom, medicul poate efectua o biopsie, ecografie de părți moi, RMN, CT. Diagnosticul diferențial se realizează cu: liposarcom și celulită.

Lipoame: Tratament

Lipoamele sunt de obicei nedureroase, cu excepția cazului în care afectează articulațiile, organele, nervii sau vasele de sânge. În majoritatea cazurilor acestea nu provoacă alte simptome. O masă canceroasă de celule adipoase este cunoscută sub numele de liposarcom. Liposarcoamele nu se dezvoltă din lipoame, ci sunt de fapt un tip diferit de tumoare. 

Se ajunge la extirparea lipomului prin metode chirurgicale clasice în situația în care acesta:

devine dureros

se infectează în mod repetat sau supurează

intervine în mobilitatea sau în funcționalitatea unui segment al corpului

crește în dimensiuni

devine inestetic sau deranjează

Medicul va injecta un anestezic local în jurul lipomului, va face o incizie la nivelul pielii, va îndepărta lipomul, apoi va închide incizia prin suturare. Intervenția de îndepartare a lipomului necesită anestezie locală și nu implică internare. Recidiva (reapariția lipomului) dupa operație este extrem de redusă.

Alte metode de tratament

În prezent, lipoamele se pot trata și printr-o metodă modernă: lipoliza cu laser. Avantajul lipolizei cu laser în tratarea lipoamelor este faptul că cicatricile care rămân după tratament sunt de 3-4 mm, nedureroase și nu necesită îngrijiri speciale.

Injecțiile cu steroizi reduc dimensiunea lipomului, dar nu elimina complet.

Liposucția este o altă metodă de tratament ce se utilizează în cazul lipoamelor de dimensiuni mici şi foarte mobile. Intervenția presupune folosirea unei sonde pentru a aspira țesutul adipos.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Unul din 36 de copii, diagnosticat cu tulburare de neurodezvoltare. Cum recunoști...
Cum ne afectează alcoolul sănătatea. Cantitatea care poate fi consumată pe săptămână
Cauzele necunoscute ale imposibilității de a rămâne însărcinată atunci când...
Mihaela Bilic explică ce să facem dacă „am făcut-o lată” în weekend și...
Măselele de minte pot duce la probleme dentare. Când trebuie extrase. „Sunt mai...
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 17 noiembrie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies