Femei în luptă cu cancerul de sân - 10 sfaturi de la psiholog 


În fiecare an, în România, peste 9.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de sân, o boală care macină nu doar trupul, ci și sufletul. În bătălia cu maladia necruțătoare, psihicul și echilibrul emoțional sunt armele de care fiecare pacientă are nevoie pe lângă tratament.


Un diagnostic de cancer de sân îi dă femeii viața peste cap, îi răstoarnă prioritățile și, cel mai adesea, îi scade încrederea în sine. Ea nu va reuși să învingă boala fără empatie, sprijin și înțelegere din partea tuturor celor implicați: de la medicii care le comunică diagnosticul, la familie și prieteni. 

În luna luptei împotriva cancerului de sân, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), Asociația Imunis și Roche România continuă campania „Are nevoie de tine. Vorbește cu ea!”. 

Anul acesta, campania își propune să fie mai aproape de femeile cu cancer mamar și să transmită mesaje de susținere, care să le dea încredere și liniște pacientelor și aparținătorilor. Timp de opt săptămâni, pacientele și apropiații lor vor beneficia de terapii de grup gratuite.

Terapiile vor fi ținute de Cosmina Grigore, supraviețuitoare a cancerului de sân și președinta Asociației Imunis, și de Cornelia Cîrlescu, psiholog la Institutul Oncologic București.  

„Grupurile de suport sunt un cadru în care putem să normalizăm stările pe care le resimțim. În acest diagnostic, ne spunem des: Doamne, de ce mi se întâmplă mie asta? Sau: De ce i se întâmplă persoanei dragi mie asta? Sunt singură. Nimeni nu mă poate înțelege. Atunci când ne strângem împreună și comunicăm într-un cadru deschis, coordonat de cineva care să ne învețe să dăm un feedback legat de aceste emoții, ne dăm seama că mai sunt și alții care trăiesc asta și ne ajută să nu ne mai simțim singuri”, spune Cornelia Cîrlescu (foto), psiholog clinician la Institutul Oncologic București.

Specialista a întocmit un ghid de 10 sfaturi pentru femeile diagnosticate cu cancer mamar.

1. Să nu te identifici cu boala!

Ești un întreg, o persoană formată din mai multe părți, iar boala este doar o parte din acest întreg. Când o parte din întreg suferă, celelalte părți (personalitatea, speranțele, hobby-urile, plăcerile, istoricul tău, preocupările) trebuie să vină în sprijinul părții care suferă, cu acceptare, cu blândețe și iubire, oferindu-i înțelegerea de care are nevoie pentru a se vindeca. Nu suntem doar boala pe care o avem, suntem mult mai mult de atât, iar ea este doar una dintre părțile întregului.

2. Consideră că boala nu este o problemă, ci o stare 

Ori de câte ori ne confruntăm cu diverse stări, nu este nevoie să le rezolvăm ca pe niște probleme, ci să luăm decizii care să ne ajute să le gestionăm. Pentru mulți dintre noi este provocator să luăm decizii, pentru că există un bombardament informațional, iar acest lucru poate deveni o sursă de stres, anxietate, stări depresive. Atitudinea ta trebuie să reflecte convingerea că nu ai probleme, ci că trebuie doar să iei o decizie pentru a putea trece la următoarea acțiune, nu să rămâi blocată în starea de confuzie a momentului.

3. Îngrijește-te de nevoile și emoțiile tale, chiar dacă poți părea egoistă

Este o dovadă de maturitate să faci acest lucru. Dă-ți voie să simți orice emoție care vine. Așa cum este firesc să simți bucurie, la fel de firesc e să simți și tristețe. Tristețea vine și trebuie acceptată așa cum e, trebuie să-i creezi spațiu să se manifeste pentru că în așa fel te vei simți eliberată. Este o stare pe care nu ai obligația să reprimi sau rezolvi, ci să îi dai voie să se exprime și să o gestionezi.

4. Ai dreptul să faci ceea ce vrei tu să faci

Sigur, trebuie să fii atentă la ce pare că trebuie să faci, dar să analizezi conștient și să vezi dacă acel lucru este sau nu esențial pentru tine. Și abia după aceea să iei decizii de care să fii sigură că sunt cele mai bune pentru tine.

5. Nu te lăsa copleșită de frică!

Când simți că îți este frică de ceva, pune-ți întrebarea „Care este cel mai rău lucru care mi se poate întâmpla?” În fața diagnosticului de cancer de sân, femeile tind să transforme orice situație în care trebuie să ia o decizie, orice plan și orice gând într-una de viață și de moarte. Dacă răspunsul pe care ți-l dai la această întrebare este unul care îți provoacă și mai multă frică, este oportun să cauți sprijin. Însă dacă este o situație simplă, la care ai niște răspunsuri utile, acționează în acel sens.

6. Vorbește despre ceea ce simți și gândești!

Comunicarea este esențială și este o cale foarte utilă. De multe ori te vei simți într-o stare de angoasă, te vei simți neînțeleasă și nu vei vedea nicio ieșire. Este o iluzie să crezi că, fără să vorbești despre trăirile tale, ceilalți știu ce simți în interiorul tău. Nimeni nu-ți poate citi gândurile, nu poate intui ce nevoi ai. Și atunci, resursa ta este comunicarea. 

Spune în cuvinte ce simți, pentru că verbalizarea îți va oferi o stare de siguranță. Vorbind despre problema pe care o ai, ea își va pierde greutatea. Căci, practic, mai înspăimântătoare este reacția ta ea decât problema în sine. Vorbind despre problema ta o vei aduce în zona normalității și nu va mai părea înspăimântătoare.

7. Permite-ți să faci lucrurile care îți plac!

Oamenii au tendința de a funcționa ca un sistem, de a repeta aceleași obișnuințe, devenite a doua natură. Când ele nu te mai satisfac, înlocuiește-le cu altceva. Învață să dansezi, să pictezi, să coși, orice lucru care simți că îti face plăcere. Asta te va ajuta să te simți independentă, creativă, curajoasă, amuzantă și vei vedea ce schimbare minunată se produce.

8. Fă-ți planuri concrete de viitor!

Stabilește-ți obiective pe termen scurt, mediu și lung, pe care să le modelezi în timp, pe măsură ce le construiești. Vizualizând direcția în care mergi vei simți energia care te îndreaptă către atingerea scopurilor. Aceste scopuri vor fi lumina călăuzitoare spre care vei privi inclusiv în zilele în care te vei simți mai puțin bine.

9. Caută ajutor specializat pentru a-ți gestiona noua realitate!

Familia și prietenii îți pot oferi un sprijin emoțional consistent. Dar este posibil ca tu uneori să îi simți prea apropiați pentru a-ți putea oferi asistența de care ai nevoie. De asemenea, unii prieteni au tendința de a se îndepărta pentru că ei nu pot gestiona relația cu afecțiunea ta, cu starea ta. Tu nu porți nicio vină în cazul acesta. 

În astfel de situații este bine să ceri ajutor specializat de la un psiholog sau psihoterapeut, chiar și de la un grup de sprijin sau de la persoane care au același diagnostic. Sunt opțiuni pentru explorarea nevoilor și întrebărilor personale și acces pentru identificarea propriilor resurse în vederea adaptării la noua situație în care te afli, după primirea diagnosticului.

10. Schimbă-ți atitudinea față de boală!

Chiar și medicii spun că frica față de boală este mai periculoasă decât boala în sine. Chiar dacă afirmația poate părea deplasată, în realitate, boala poate aduce și lucruri pozitive în viața ta. Este cel mai probabil că vei conștientiza lucruri la care nici nu te-ai gândit până acum, vei descoperi adevăratele valori și interese, adevărații prieteni și cel mai probabil vei alege un stil de viață mai sănătos decât cel avut până la diagnosticare.

Vezi și VIDEO: Dr. Roxana Viulet, despre retinopatia de prematuritate: de ce apare această problemă în cazul copiilor care se nasc prematur

vezi emisiunile doctor de bine

Progres în tratamentul oncologic. Cum îmbunătățesc tehnologia și intervențiile...
Când e nevoie de fațete dentare. Reabilitarea orală se poate face în 24 de ore
Obezitatea este o boală care se tratează. Gestul banal, la îndemână oricui, care...
Vaccinarea anti-HPV este la fel de importantă la băieți, ca și la fete. Bărbații...
De ce este important să avem o mușcătură corectă. Medic: ”Corectura poate fi...
Legătura dintre fericire și efortul fizic. Cât de des trebuie să facem sport pentru...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies