Dr. Dana Zaciu, despre tratamentul revoluționar cu celule stem pentru prematurii cu dificultăți de respirație


Prematurii cu probleme mari de respirație pot primi celule stem din cordonul ombilical, pe sonda prin care respiră. Acestea ajută celulele din plămân să își facă bine funcția. Aflăm toate detaliile despre terapia revoluționară de la dr. Dana Zaciu, medic primar neonatolog, în emisiunea ”Doctor de bine”, realizată de Andreea Groza și difuzată exclusiv pe www.stirileprotv.ro și pe www.doctordebine.ro.


Andreea Groza: Ce face medicul neonatolog imediat după naștere?

Dr. Dana Zaciu: După naștere, ne asigurăm ca proaspătul bebeluș face o tranziție normală în viața extrauterină. Nu trebuie să aibă niciun moment de suferință în tranziție. Rolul nostru e să ne asigurăm de acest lucru. Până la 21 de zile de viață, totul este o schimbare. E o perioadă de tranziție  - se schimbă sistemul cardio-vascular, se închid unele orificii ale inimii, se deschid altele. În maternitate, se verifică toate funcțiile, apoi se recomandă controale periodice- la 2 săptămâni, apoi la o lună, apoi din lună în lună până la un an. Părinții trebuie să știe însă că în primele 21 de zile pot apărea sufluri cardice, ictere prelungite, care trebuie ținute sub observație.

Andreea Groza: Am vorbit despre un copilaș născut la termen. Cu cei născuți înainte de cele 40 de săptămâni, lucrurile sunt diferite.

Dr. Dana Zaciu: La copiii prematuri, tranziția este dificilă.

Vorbim în primul rând de imaturitate și dificultate în ceea ce privește mecanica respiratorie. Dar orice organ poate avea dificultăți de funcționare, dacă e pus să funcționeze când nu ar trebui să funcționeze singur.

 Andreea Groza: Apropo de plamân, ce înseamnă detresă respiratorie?

Dr. Dana Zaciu: Nou nascutul prematur are o dificultate în a-și ține plamânul deschis. Plamânul nostru este format din balonașe cu aer, care trebuie să rămână deschise. Asta o face surfactantul. Este o subtanță, pe care plămânul o secretă. La prematuri, este insuficientă. De aceea, au nevoie de inturbație și de surfactant care vine și deschide plămânul, de fapt alveolele pulmonare, adică acele balonașe prin care respirăm. Și plămânul nu se închide, adica nu se colabează, cum zicem noi. Bebelușul nu poate să facă singur aceste lucruri înainte de 38 de săptămâni.

Complicațiile la naștere se reduc din timpul sarcinii

 Andreea Groza: Urmărirea sarcinii poate să reducă aceste complicații?

Dr. Dana Zaciu: Da, mama trebuie urmărită în sarcină. Reducem astfel complicațiile după naștere. Să urmărim glicemia în sarcină, tensiunea, să nu avem un spor ponderal mare în sarcină. Câștigul mamei mare în greutate poate să îi producă bebelușului hipoglicemii, hipocalcemii, chiar și afectare cardică importantă. Chiar dacă bebe apare la termen. 

Ce face terapia cu celule stem pentru prematuri?

Andreea Groza: Ne întoarcem la copil nascut înainte de termen, care a fost cel mai mic pe care ați reușit să-l salvați?

Dr. Dana Zaciu: A avut 540 de grame și o evoluție bună. În primii 2 ani de viață, creierul are ceea ce numim noi neuroplasticitate. Și copilul, ajutat, recuperează foarte bine. Controalele neurologice și oftalmologice obligatorii au impact foarte bun.

Andreea Groza: Dar la un copil prematur ce ar putea să facă celulele stem?

Dr. Dana Zaciu: Este o complicație la un prematur care se numește bronho-displazie. Plămânul lor seamănă cu plamânul unui om batrân, care are fibroză, inflamație. Acest fenomen, uneori, nu poate fi controlat la un prematur. I-am facut unui băiețel pentru prima oară această terapie regenerativă cu celule stem. O mai încercaseră și alte centre din lume cu succes. Acum are un un an și dărâmă lucruri din casă (râde).

Andreea Groza: Ce au facut aceste celule stem?

Dr. Dana Zaciu: Învață organismul să se repare singur. În cazul plămânului, învață alveolele pulmonare să își facă singure treaba. 

Adica celulele din plămân prin care respiram- deci nu înlocuiesc celulele din plămân. Doar le ajută să funcționeze, să scadă inflamația. Se administrează pe sonda de intubație, noi am facut 2 administrări fără complicații.

Celulele stem pe care le-am folosit provin din cordonul ombilical al copilului. La naștere, s-a prelevat fragmente din cordonul ombilical, s-au extras celule stem, se prepară într-un fel. Nu este vorba de celule stem extrase din sânge. Suntem deja la al doilea caz, pe care l-am tratat astfel.

Acum se lucrează cu celule stem pentru recuperarea copiilor cu afectiuni neurologice severe - hipoxii importante la naștere, hemoragii. Si lucrurile merg bine. Administrarea celulelor stem, în aceste cazuri, se face intranazal. Cum ai pune picături în nas. În 3-5 ore, ajung la locul leziunii cerebrale. Prin mucoasa nazală. Este spectaculos. Pe imaginile RMN, leziunea din creier aproape dispare. Cred că, în viitor, această terapie va fi un succes. 

Vezi mai multe în materialul VIDEO de mai jos

vezi emisiunile doctor de bine

Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 28.04.2024
Ce mâncăm înainte și după sport. Mișcarea trebuie făcută la două ore după...
Obiceiul nociv pe care îl are aproape toată lumea. Provoacă dependență și duce...
Cât timp ai la dispoziție să mănânci peștele după ce l-ai gătit. Devine periculos...
Cum testăm prospețimea unui ou. Alimentul minune bogat în nutrienți și cu cele...
Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies