(P) Cum operăm hernia. Diferențele care există între chirurgia robotică și chirurgia laparoscopică


Noile tehnologii au schimbat considerabil modul în care sunt tratate afecțiunile în epoca modernă. Chirurgia herniară nu a bătut pasul pe loc, înregistrând noi progrese în beneficiul pacienților. Dr. Bogdan Barta, medic primar Chirurgie generală, ne explică la „Doctor de bine” cum pot fi tratate diferitele forme de hernie cu cele mai avansate tehnologii.


Spitalul Euroclinic Regina Maria, la care profesează dr. Bogdan Barta, a obținut recent certificarea de Centru de Excelență în Chirurgia herniară, o distincție care confirmă interesul ridicat al instituției medicale pentru introducerea noilor tehnologii în tratarea afecțiunilor de azi.

Este o consecință firească a peste 12 ani de preocupare continuă pentru a le oferi pacienților noștri cele mai moderne soluții chirurgicale, apelând la cele mai avansate tehnologii”, spune dr. Bogdan Barta. 

Chirurgia modernă, axată în special pe intervenții minim invazive și pe sporirea calității vieții pacienților după intervenții, oferă azi soluții îmbunătățite de tratare a diverselor tipuri de hernie.

Ce este hernia. Care sunt cele mai întâlnite forme de hernie

Hernia este o afecțiune prin care un un organ al corpului uman se deplasează din locul său anatomic, prin ruperea unei zone slăbite a mușchilor sau țesuturilor. Medical, hernia este descrisă ca fiind „exteriorizarea unui viscer pe un traiect anatomic preformat”. De obicei, astfel de rupturi se petrec în zona intestinelor și vezicii urinare. 

Un alt punct slab al corpului, unde se pot produce hernii, este peretele abdominal anterior (hernia ombilicală).

Cele mai întâlnite forme de hernie sunt hernia inghinală, hernia ombilicală, hernia de linie albă și hernia incizională. Netratate la timp, aceste afecțiuni pot duce la complicații serioase cum sunt:

  • încarcerarea herniei: înseamnă că țesutul abdominal sau o porțiune de intestin se poate bloca în sacul herniei;
  • strangularea herniei: atunci când circulația sângelui către intestin este blocată ca urmare a strangulării unei părți din țesut. Rezultatul este necrozarea țestului intestinal.

În afară de aceste tipuri de hernii, mai există o hernie particulară, o hernie înaltă, la polul superior al stomacului – practic prin locul prin care esofagul trece din cavitatea toracică în cea abdominală este o zonă slabă și, când stomacul alunecă din cavitatea abdonminală în cea toracică, apare hernia hiatală, extrem de frecvent întâlnită în refluxul gastroesofagian”, mai spune medicul.

Cea mai frecventă formă de hernie este hernia inghinală, iar în ultima perioadă medicii au sesizat o creștere a numărului de pacienți tineri. Explicația stă în efortul depus de aceste persoane pentru a-și crește masa musculară sau pentru a-și remodela corpul la sală.

Intervenția laparoscopică în hernii

După diagnosticarea herniei, medicul specialist îi prezintă pacientului metodele de tratament. Dr. Bogdan Barta insistă că herniile, ca orice afecțiune cu posibiltate de evoluție, trebuie să fie depistate la timp, pentru evitarea complicațiilor ulterioare.

Față de varianta clasică de operație, chirurgia laparoscopică este o metodă modernă de tratat afecțiuni care necesită intervenție fizică, instrumentală, asupra unui organ sau țesut bolnav. În acest caz, intervenția se face prin incizii mici, în care medicii sunt ghidați endoscopic. O cameră video de mici dimensiuni poate oferi medicului o imagine clară, mărită, a organului care urmează a fi operat.

Cum operăm robotic hernia

Dacă laparoscopia a crescut calitatea actului medical și rata de succes a intervențiilor chirurgicale, intervențiile robotice sunt următoarea etapă tehnologică de tratare a afecțiunilor care necesită intervenții chirurgicale. Conform medicului Bogdan Barta, pacienții cu hernii ai Spitalului Euroclinic sunt operați de doi ani folosind această nouă tehnologie, respectiv robotul chirurgical Da Vinci, generația a IV-a. 

Recuperarea pacientului este una incomparabilă, inclusiv față de chirurgia laparoscopică”, spune medicul, care a subliniat diferențele dintre cele două tipuri de intervenții:

  • Laparoscopică: echipa medicală stă deasupra pacientului, cu instrumente cu un grad de mobilitate relativ redus;
  • Robotică: deasupra pacientului există un robot (Da Vinci), cu brațe care susțin o serie de instrumente specifice acestui tip de intervenție, cu un grad de mobilitate foarte mare, ce imită perfect articulațiile umane; chirurgul se află la o consolă aflată lângă masa de operație, iar toate gesturile pe care specialistul le face sunt urmate întocmai de robot.

Robotul nu operează singur, el nu are inteligență artificială. Toate gesturile pe care chirugul le face la consola de lângă masa de operație sunt transmise și executate identic intra-abdominal. E ca și când ai opera deschis, dar totul se întâmplă cu incizii foarte mici, de sub un centimetru, și apelând la o cameră video care mărește imaginea de 10-20 de ori”, adaugă medicul. 

Dr. Bogdan Barta spune că, pe lângă beneficiile pe care le resimt chirurgii folosind această tehnică, pacienții se bucură de o recuperare mult mai rapidă.

Care este regimul de viață al unui pacient cu hernie aflați în VIDEO-ul de mai jos.

vezi emisiunile doctor de bine

Unul din 36 de copii, diagnosticat cu tulburare de neurodezvoltare. Cum recunoști...
Cum ne afectează alcoolul sănătatea. Cantitatea care poate fi consumată pe săptămână
Cauzele necunoscute ale imposibilității de a rămâne însărcinată atunci când...
Mihaela Bilic explică ce să facem dacă „am făcut-o lată” în weekend și...
Măselele de minte pot duce la probleme dentare. Când trebuie extrase. „Sunt mai...
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 17 noiembrie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies