Cât de periculoasă este infectarea cu HPV și cum  poate preveni vaccinul 100% din formele de cancer provocate de acest virus


România se situează pe locul 7 dintre cele 46 de țări analizate din Europa în ceea ce privește lipsa măsurilor medicale împotriva cancerului de col uterin.


După datele oferite de harta comparativă numită, The Cervical Cancer Prevention Policy Atlas, Belgia, Danemarca, Irlanda și Marea Britanie ocupă primele locuri pentru implicarea lor în prevenirea acestor forme de cancer. 

În cele ce urmează, doamna Dr. Mirela Vasile, medic specialist în obstetrică-ginecologie în cadrul Royal Hospital, o sa ne explice în amănunt mai multe aspecte legate de infecția cu HPV și cum vaccinul poate preveni 100% din formele de cancer provocate de această maladie.  

Profesorii universitari Ian Frazer și Jian Zhou de la Universitatea australiană Queensland au sintetizat pentru prima dată în 1990 forme asemănătoare virusului papiloma. După o perioadă de 7 ani de testări, primul trial a fost complet. Cele 4 tulpini (6, 11, 16, 18) cu cel mai crescut risc sunt cele care sunt mai vulnerabile în fața vaccinului. În 2006 primul vaccin a fost dat deja în folosință, mai întâi în SUA și Australia, iar mai apoi în alte 80 de țări.

După cum ne împărtășește doamna doctor Mirela Vasile, ”există trei tipuri de vaccin care sunt administrate pentru a combate această boală, anume vaccinul nonavalent, Gardasil 9, cel bivalent numit Cervarix și cel tetravalent, Gardasil sau Silgard. Vaccinul anti-HPV, conține proteine inactive de tipurile 6, 11, 16, 18. Aceste proteine au o structură asemănătoare cu cele care învelesc virusul, lucru care face ca sistemul imunitar să fie mai combativ în lupta sa, stimulându-l să producă anticorpi care să atace ulterior virusul. Acest răspuns la boală ar putea fi totuși ineficient în urma vaccinului, dar doar pentru oamenii cu afecțiuni imunodeprimante sau care fac tratament imunosupresor”. 

Femeile care au omis această metodă de precauție se pot vaccina până la vârsta de 45 ani cu Gardasil 9 împotriva cancerului de col uterin, dar și a altor afecțiuni corelate precum cancerul vulvar, vaginal sau orofaringian. Persoanele de sex masculin pot folosi același vaccin pentru prevenția cancerului anal, orofaringian precum și altele din zona capului și a gâtului. Cu toate acestea este recomandată administrarea vaccinului fetițelor și băieților de 11 și 12 ani, a mai specificat Dr. Vasile, expert în ginecologie.

Medicul adaugă că deși, așa cum am văzut, majoritatea tulpinilor de cancer cervical sunt anihilate de acest vaccin, este necesară o măsură suplimentară de prevenție, în cazul acesta, screening-ul cervical care este recomandat atât pentru femeile vaccinate, cât și pentru cele nevaccinate.

Totodată trebuie tras un semn de alarmă în ceea ce privește lipsa informării în legătură cu acest subiect. Regula numărul unu în prevenirea infecției cu acest virus este, pe lângă promovarea din școli, realizarea unor modele concrete care să ghideze tinerii în acumularea unor cunoștințe esențiale despre sănătatea lor. Un alt rol important aici îl joacă medicul de familie, deoarece acesta, pe lângă implicația directă, îi responsabilizează pe părinți să-și instruiască copii cu privire la ce au de făcut în legătură cu protejarea față de astfel de pericole. Un alt rol cheie îl joacă aici și medicul ginecolog, care este de asemenea responsabilizat să recomande vaccinarea copiilor”, explică specialistul Royal Hospital

Principalul factor care favorizează infecțiile HPV este obiceiul fumatului. Pe măsură ce numărul țigărilor fumate crește, pe atât de mult există șanse ca boala să atace organismul din ce în ce mai vulnerabil, subliniază Dr. Mirela Vasile.

În România, la fel ca și în alte țări, zonele rurale sunt cele mai deficitare în ceea ce privește implementarea unor programe de promovare a vaccinării. Deși la momentul actual vaccinul este asigurat fetelor cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani, eșecul campaniei din perioada 2008-2009 se face simțit. Peste 1 milion de doze au fost aruncate fiind expirate, iar ca un revers, în anul 2013, Societatea Națională a Medicilor de Familie au înregistrat peste 6000 de cereri de vaccinare, dar statul s-a văzut neputincios, neavând o asemenea cantitate pentru a face față cererii. 

Abia anul trecut, după 7 ani de zile, statul a reînceput programul de achiziție a vaccinului când aproximativ 30.000 de adolescente au ales să prevină acest pericol. Totodată, potrivit unei statistici a Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 5 vieți sunt salvate în fiecare minut la nivel global datorită acestui vaccin. 

vezi emisiunile doctor de bine

Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces
Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies