Urmează forme de gripă severe anul acesta. Avertismentul medicilor: Toată lumea să se vaccineze!


Anul acesta sezonul gripal va fi unul mai serios, avertizează medicii. Vaccinul împotriva gripei va fi disponibil la sfârșitul lunii septembrie, respectiv începutul lunii octombrie. Autorităţile medicale sunt de părere că un val intens de gripă ar putea apărea în România odată cu întoarcerea elevilor la școală.


Specialiștii în sănătate publică atrag atenția că România urmează să se confrunte cu forme severe de gripă, care ar putea pune în pericol viața persoanelor aflate în grupele de risc precum: persoanele cu afecţiuni cronice, persoanele în vârstă, dar şi femeile însărcinate. Gripa din acest sezon va fi mult mai agresivă, chiar dacă simptomele sunt aceleași cu cele din anii precedenți.

Gripa se combate eficient prin vaccinare: „Invit pe toată lumea, indiferent de vârstă, să se vaccineze”

Adriana Pistol, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, avertizează că sunt prognozate forme de gripă severe anul acesta, după cei doi ani în care România și întreaga lume s-au confruntat cu COVID-19.

Potrivit specialistului, oamenii ar trebui să se vaccineze de îndată ce vaccinurile vor ajunge în farmacii, deoarece statul va asigura dozele doar pentru persoanele aflate în grupele de risc.

„Reamintesc tuturor că gripa chiar poate fi prevenită prin vaccinare. Așa încât odată ce vaccinul devine disponibil în farmacii, invit pe toată lumea, indiferent de vârstă, să se vaccineze. Sigur că Ministerul aduce o cantitate pentru grupele la risc. Ceilalti… este foarte indicat să se vaccineze când va fi disponibil în farmacii”, a mai precizat Adriana Pistol.

Sezonul gripal va fi unul mai serios

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că există semne că în acest an sezonul gripal va fi unul mai serios, menţionând că vaccinul va fi la dispoziţie la începutul lunii octombrie, urmând să fie comandate 1,5 milioane de doze.

"Vaccinarea împotriva gripei la categoriile la risc - înseamnă persoane peste 65 de ani, cei cu morbidităţi şi femeile gravide - se păstrează. Anul trecut a fost o campanie care a avut mai puţin succes, pentru că virusul gripal, datorită măsurilor luate împotriva infecţiei cu noul coronavirus, a circulat mai puţin. Sunt semne că anul acesta sezonul gripal va fi unul mai serios, având în vedere monitorizarea din emisfera sudică, pentru că în emisfera sudică sezonul gripal, acum e sezonul rece în emisfera sudică”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Progres în tratamentul oncologic. Cum îmbunătățesc tehnologia și intervențiile...
Când e nevoie de fațete dentare. Reabilitarea orală se poate face în 24 de ore
Obezitatea este o boală care se tratează. Gestul banal, la îndemână oricui, care...
Vaccinarea anti-HPV este la fel de importantă la băieți, ca și la fete. Bărbații...
De ce este important să avem o mușcătură corectă. Medic: ”Corectura poate fi...
Legătura dintre fericire și efortul fizic. Cât de des trebuie să facem sport pentru...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies