O cercetare întinsă pe durata a două decenii spune adevărul despre cancerul provocat de telefoanele mobile


Deși au devenit un element de bază al vieții moderne, au existat temeri de lungă durată că telefoanele noastre ar putea emite radiații cauzatoare de cancer. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Oxford a concluzionat că utilizarea regulată a unui telefon mobil nu crește riscul de tumori cerebrale.


Un studiu de mare amploare demitizează faptul că utilizarea telefoanelor mobile crește riscul tumorilor cerebrale. Chiar și cei care vorbesc între șapte și zece ore, sau mai mult, pe săptămână la telefon nu sunt mai expuși riscului.

Mit spulberat

Datele dintr-un studiu de referință realizat în Marea Britanie, pe 770.000 de femei, au arătat că folosirea telefonului mobil nu prezintă un risc de cancer pentru utilizatorul obișnuit.

Aceste rezultate susțin dovezile acumulate de-a lungul timpului, astfel că utilizarea telefonului mobil în condiții obișnuite nu crește riscul de tumori cerebrale”, a spus Kirstin Pirie de la Departamentul de Sănătate a Populației de la Universitatea Oxford, care a lucrat la această cercetare.

Preocupările au fost ridicate pentru prima dată în anii 90 cu privire la impactul telefoanelor mobile asupra creierului și dezbaterea a fost reaprinsă odată cu lansarea rețelei 5G.

În 2011, Organizația Mondială a Sănătății a clasificat radiațiile telefonului mobil drept un „posibil” cancerigen uman, iar guvernele Regatului Unit, Franței și Israelului au emis avertismente împotriva utilizării telefonului mobil de către copii.

„Pentru utilizarea obișnuită, cred că avem dovezi puternice că utilizarea telefonului mobil nu provoacă probleme. Totuși pentru cei care utilizează intens mobilul îi sfătuim să fie precauți și să utilizeze speaker-ul și căștile de câte ori este posibil. Dar, în general, avem situația aproape sub control”, a declarat cercetătorul principal Joachim Schüz.

Cercetarea s-a întins pe o perioadă lungă de timp. Participanții care au folosit telefoane mobile în fiecare zi, timp de două decenii, nu au arătat niciun risc crescut de a dezvolta tumori cerebrale. În plus, nu a existat o creștere a riscului de a dezvolta oricare dintre diferitele tipuri de tumori pentru cei care au folosit zilnic un telefon mobil, au vorbit cel puțin 20 de minute pe săptămână sau au folosit un telefon mobil de peste 10 ani.

Utilizarea telefonului a fost examinată în raport cu riscul apariției diferitelor tipuri de tumori cerebrale: gliom (o tumoare a sistemului nervos); neurinom acustic (o tumoare a nervului care leagă creierul și urechea internă); meningiom (o tumoare a membranei care înconjoară creierul); și tumori ale glandei pituitare.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Alimentația în perioada postului. Ce să mănânci ca să eviți deficitul de proteine
Care sunt șansele prevenirii unui cancer de sân. Când este recomandat să faci...
(P) Plămânii, în pericol zilnic. Totul despre riscuri și prevenție – explicațiile...
Cum ne ajută vitamina C să producem optim hormonii vitali din organism. Care este...
Mâncarea atât de banală care îți declanșează fericirea. ”Explodează starea...
Doctor: ”Nu de la iradierea de la mamografie se face cancer, ci de la prea puține...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies