Un medicament care tratează diareea ar putea fi o armă împotriva cancerului cerebral


Medicamentul prescris frecvent pentru tratarea diareei ar putea ajuta la distrugerea celulelor agresive ale cancerului cerebral, arată un nou studiu, publicat în revista Autophagy, citat de IFL Science.

Sursă foto: Shutterstock

Medicamentul este Imodium, iar substanța activă a acestuia, clorhidratul de loperamidă, este cea care provoacă moartea celulelor canceroase. Anterior cercetării în cauză, fusese demonstrată eficiența sa în uciderea celulelor glioblastomului, însă mecanismul nu era cunoscut până în prezent.

Studiul, realizat de oamenii de știință de la Institutul de Cercetare Experimentală a Cancerului în Pediatrie de la Universitatea Goethe (Frankfurt, Germania), arată că medicamentul determină celulele să se autodistrugă, proces numit autofagie.

„Experimentele noastre cu liniile celulare arată că autofagia ar putea sprijini tratamentul tumorilor cerebrale glioblastom”, a afirmat autorul principal al studiului, medicul Sjoerd van Wijk.

Echipa de cercetători a declarat că speră ca aceste noi descoperiri să conducă spre utilizarea unui proces celular normal pentru combaterea celulelor canceroase cerebrale cu reproducere excesivă.

Chiar dacă autofagia este un proces care apare constant în organism, celulele canceroase se pot sustrage procesului și se pot înmulți, punând stăpânire pe organele corpului.

Când loperamida este administrată unor celule canceroase, poate declanșa un răspuns de stres în reticulul endoplasmatic, esențial pentru producerea proteinelor.

Cercetătorii au identificat o genă numită ATF4 care este stimulată în prezența loperamidei și ar putea fi implicată în autofagia celulelor glioblastomului. Cercetătorii au jonglat cu această genă și au descoperit că în absența acestei gene, loperamida nu a declanșat reticulofagie în celule, sugerând că medicamentul are nevoie de ATF4 pentru a avea un efect de ucidere a cancerului.

Oamenii de știință atrag atenția că este nevoie de studii suplimentare pentru validarea acestui medicament ca opțiune de tratament pentru glioblastom. Cercetările vor continua.

Sursă foto: Shutterstock


 

Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro:

vezi emisiunile doctor de bine

De ce este important să ne construim sistemul imunitar în timp, în special în...
Motivul neașteptat pentru care nu trebuie să mâncăm carne și să nu luăm suplimente...
Cum este afectată dantura de pierderea unui singur dinte. Reabilitarea orală se...
Soarele și dietele vegane distrug colagenul din piele, ”cărămida” de reconstrucție...
Ce se întâmplă dacă excludem din dietă proteinele din carne, pește, ouă și...
Cum apare parodontoza. În prima etapă boala este reversibilă

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies