Cu ce rămânem după ce trece COVID-ul? Dr.Beatrice Mahler: Astmul bronșic, pneumoniile produse de fungi, fibroza pulmonară 


Astmul bronșic, pneumoniile produse de fungi, fibroza pulmonară diferită de cea idiopatică pot fi tot atâtea semne ale sindromului long COVID, atrage atenția Beatrice Mahler, medic şi manager al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ din Capitală.


Majoritatea celor care se prezintă cu simptome de long COVID ca urmare a trecerii prin infecția cu noul coronavirus sunt persoane nevaccinate sau imunizate cu o singură doză de ser și care aveau și boli asociate.

„Dacă vorbim de long COVID, lucrurile sunt destul de variate şi nu pot să spun că avem un cod de diagnostic valabil pentru toate tipurile de manifestări pe care le întâlnim în long COVID. Practic, vorbim despre pacienţi care se prezintă cu simptomatologie variată şi sunt încadraţi într-una dintre afecţiunile care sugerează cel mai mult o boală pe care o cunoaştem deja, dar care a fost declanşată de COVID”, a explicat managerul, într-un interviu pentru News.ro.

Pacienţii cu boli cronice trebuie să fie mai atenţi, pentru că boala COVID, odată instalată pe un organism deja slăbit de boala de bază, poate duce la complicaţii grave. 

Sfaturi pentru populaţie în pragul sezonului rece: persoanele care au boli cronice trebuie să-şi îngrijească foarte bine afecţiunea de bază. 

Există mai multe metode, printre care vaccinarea cu anumite vaccinuri, care cresc imunitatea în faţa unor boli grave. Schimbarea stilului de viaţă aduce mari beneficii stării de sănătate, spune Dr. Mahler. 

„În primul rând, mesajul meu s-ar îndrepta pentru persoanele care au şi alte afecţiuni asociate, este extrem de important pentru ele ca tratamentul bolii de bază să fie făcut corect, indiferent dacă vorbim de un astm bronşic sau de o hipertensiune arterială, sau de un diabet, boala de bază trebuie să fie compensată.

Sunt o serie de preparate care pot ajuta la creşterea imunităţii, fie sub formă de injecţii, avem vaccinuri care se pot administra începând cu luna septembrie, sunt vaccinurile antipneumococice, apoi vaccinul anti-gripal, dar şi preparate sub formă de tablete care pot fi administrate şi cresc imunitatea şi pregătesc practic organismul pentru trecerea prin iarnă. 

Nu în ultimul rând, stilul de viaţă contează şi cred că schimbarea stilului de viaţă cu includerea exerciţiilor fizice uşoare, măcar mers în fiecare zi 30 de minute, poate să facă diferenţa atunci când trecem printr-un moment mai dificil cum este cel de boală”, a explicat pentru News.ro Dr. Beatrice Mahler. 

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Regulile pe care trebuie să le respectăm pentru a ne bucura de masa de sărbători...
De la diagnostic la vindecare. Care sunt progresele medicinei în lupta cu cancerul...
(P) Terapia hiperbară: Oxigenul care accelerează vindecarea organismului
Cinci motive pentru care trebuie să consumăm fibre. Care sunt alimentele recomandate
Legătura nebănuită dintre colagen, zahăr și razele ultraviolete. Ce înseamnă...
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 13 aprilie 2025

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies