Maria Martac, biolog şi consultant în nutriţie, a explicat că micul dejun, prânzul şi cina trebuie să conţină, în mod obligatoriu, o sursă de protein, pentru ca senzația de foame să apară cât mai târziu.
În mod ideal, pauza dintre mese ar trebui să fie între trei și cinci ore, adică timpul mediu necesar pentru golirea conținutului stomacului în intestinul subțire. După această perioadă de așteptare va apărea și senzația fizică de foame, putând fi evitat mâncatul pe fond emotional.
”Trebuie să vedem dacă este senzaţie de foame sau este poftă. Pentru că trebuie să ne gândim: mi-e foame? De ce mi-e foame? Ce am mâncat la ultima masă sau când a fost ultima masă? Păi a fost micul dejun la care am băut o cafea şi, nu ştiu, am luat un croissant. Aia n-a fost masă. Întotdeauna masa trebuie să conţină o proteină, indiferent că e mic dejun, prânz sau cină. Şi dacă noi mâncăm proteină şi cu legume, carbohidraţi lângă, ar trebui să fim sătui pentru minim trei ore, spre patru-cinci ore”, a afirmat Maria Martac la Medika tv.
Proteina este cel mai sățios nutrient, asa că ar trebui să fie baza farfuriei ideale. Ouăle, carnea, brânzeturile, iaurtul, chefirul, peștele, lactatele fermentate sunt excelente pentru că prelungesc senzația de sațietate.
Foamea poate fi confundată cu setea
Consultantul în nutriţie a mai spus că nu rare sunt cazurile în care oamenii mănâncă emoţional, de stres, de supărare sau, pur şi simplu, confundă foamea cu setea.
”Dacă mai devreme de aceste trei-patru ore ne e foame, încercăm să bem un pahar cu apă, că poate ne e sete. Şi spunem că vrem să mâncăm de sete. De obicei, suntem deshidrataţi.
Centrul foamei şi centrul setei sunt unul lângă altul şi s-ar putea de sete, de fapt, să fie excitat centrul foamei. Deci e bine să încercăm să bem un pahar cu apă, poate chiar suntem deshidrataţi. Şi să vedem dacă este, pur şi simplu, foame sau am văzut ceva care ne-a făcut cu ochiul”, a explicat Martac.
Foto Imago