Persoanele care mănâncă în mod obișnuit după ora 21:00 și nu lasă o pauză de două ore între masă și somn au cu 25% mai multe șanse de a face cancer.
Experții de la Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona au descoperit că acest lucru se datorează faptului că metabolismul începe să încetinească seara - dar mâncatul îl va face să se accelereze din nou.
Acest lucru va avea un impact asupra ceasului intern al organismului, cunoscut sub numele de ritm circadian, care se crede că sporește șansele de a dezvolta cancer de prostată și de sân.
Studii anterioare au sugerat că o alimentație nesincronizată cu ritmul circadian poate crește riscul de boli de inimă, diabet și supraponderabilitate.
Cercetătorii spanioli au analizat dieta și stilul de viață a 621 de pacienți cu cancer de prostată, 1.205 persoane cu cancer de sân și 2.193 de persoane, care nu aveau cancer.
Aceștia au descoperit că persoanele care se culcau la două sau mai multe ore după ce luau cina își reduceau riscul de cancer cu 20 de procente.
În schimb, cei care s-au culcat la mai puțin de două ore după ce au mâncat, și-au crescut riscul de cancer cu 25%.