Ce se întâmplă în corpul tău când mănânci prea mult. Schimbările care se produc în organism 


Cu siguranță sunt zile în care ajungi și tu să mănânci mai mult mâncare într-o zi fie că este perioada sărbătorilor ori participi la diferite evenimente unde ai preparate pe alese, în fața cărora cu greu poți rezista. 


Cu toate acestea, trebuie să știi că un consum excesiv de calorii într-o singură zi poate avea efecte negative pe termen lung, cum ar fi creșterea stocării grăsimilor, afectarea controlului endocrin (hormonal) și modificări la nivelul mușchilor scheletici și al țesutului adipos, potrivit Science Alert.

Oamenii au capacitatea de a mânca în exces pe o perioadă lungă de timp. Deși tipul de alimente variază, cele mai frecvente sunt junk food și deserturile.

Ce efecte poate avea mâncatul în exces chiar și pentru 24 de ore 

Mâncatul în exces poate avea consecințe negative pentru sănătatea ta, chiar dacă o faci doar pentru 24 de ore. Nivelul ridicat al glicemiei poate fi unul dintre acestea.

Un studiu prezentat de Science Alert încearcă a arătat cât de mult pot mânca oamenii și ce efecte apar asupra organismului.

Pentru a face acest lucru, cercetătorii au analizat un grup de 14 bărbați sănătoși cu vârste cuprinse între 22 și 37 de ani.

Pentru început, le-au cerut să mănânce cât de multă pizza puteau până când se simțeau sătui. Aceștia au mâncat în medie aproximativ 1.500 de calorii - puțin sub o pizza mare. Într-o altă zi li s-a cerut să mănânce până când nu mai puteau. Adică dincolo de senzația normală de sațietate. De data aceasta, au mâncat aproape de două ori mai mult: aproximativ 3.000 de calorii în medie. 

În acest sens, studiul sugerează că, atunci când crezi că ești sătul, ești doar pe jumătate plin și nu ți-ai atins limita. În același timp, au fost prelevate probe de sânge la intervale regulate timp de 4 ore după începerea mesei. Scopul era de a vedea cum face față organismul.

Dar, în ciuda faptului că au mâncat de două ori mai multă mâncare, au observat doar o mică creștere a nivelului de zahăr din sânge și de grăsime.

Potrivit Science Alert, capacitatea de a menține zahărul din sânge și grăsimile din sânge într-un interval normal indică cât de sănătos este metabolismul unei persoane. Acesta poate arăta chiar și riscul de a dezvolta boli precum diabetul de tip 2 sau alte boli cardiovasculare. Dacă sunteți fizic activ și sănătos, corpul dumneavoastră este capabil să vă controleze metabolismul.

Experții au observat că hormonii eliberați de intestin și pancreas au ajutat organismul să regleze nivelul de zahăr din sânge.

În plus, ritmul cardiac a crescut după masă, ceea ce confirmă faptul că organismul a lucrat mai mult.

Când voluntarii au mâncat dincolo de punctul în care se simțeau confortabil de sătui, nu mai aveau loc nici pentru desert. De asemenea, erau mai somnoroși și aveau mai puțină energie.

Ce se întâmplă în corpul tău când mănânci prea mult în mod repetat

Atunci când mâncați în mod repetat prea multe calorii la fiecare masă, apare sindromul metabolic - o combinație de hipertensiune arterială, diabet și obezitate - iar organismul devine incapabil să reacționeze la aceste situații.

În acest sens, studiul a evidențiat capacitatea organismului de a face față stresului provocat de supraalimentare prin reglarea strictă a nivelului de zahăr din sânge și a tensiunii arteriale.

Este important de reținut că cercetarea a implicat doar participanți tineri și sănătoși, dar studiile viitoare vizează să analizeze modul în care organismul face față supraalimentației la persoanele supraponderale sau cu risc de boli, cum ar fi diabetul de tip 2.

În acest sens, deși mâncatul în exces nu este prea riscant, este, de asemenea, nesănătos, deoarece consumul de mai multe calorii decât aveți nevoie pe o perioadă lungă de timp va duce la creșterea în greutate.

vezi emisiunile doctor de bine

Cum trebuie să bem apă corect pentru a ne hidrata. Doctor Mihaela Bilic: „Cu prea...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 28.04.2024
Ce mâncăm înainte și după sport. Mișcarea trebuie făcută la două ore după...
Obiceiul nociv pe care îl are aproape toată lumea. Provoacă dependență și duce...
Cât timp ai la dispoziție să mănânci peștele după ce l-ai gătit. Devine periculos...
Cum testăm prospețimea unui ou. Alimentul minune bogat în nutrienți și cu cele...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies