Regula de 15 minute pe care să o aplici la masa de sărbători pentru a evita mâncatul excesiv


 
O strategie simplă vă poate permite să vă bucurați de mesele de sărbători, menținându-vă în același timp obiceiurile alimentare sănătoase, potrivit unui nutriționist.


 

 

Una dintre cele mai simple modalități de a mânca mai sănătos fără a sacrifica alimentele pe care le îndrăgești este să o iei mai încet, spune Kim Shapira, autoarea cărții This Is What You're Really Hungry For și dietetician cu peste 25 de ani de experiență.

"Avem tendința de a mânca repede și distrași, fără să ne gândim la mâncarea din farfurie", subliniază Shapira pentru Business Insider.

Abordarea ei în materie de nutriție urmărește să elimine bagajul emoțional din alimentație, îndepărtându-se de sentimentele de vinovăție sau de fixarea pe anumite alimente, cum ar fi alimentele bogate sau deserturile dulci, pentru a evita ciclurile de restricție și exces.

"Atunci când etichetăm alimentele ca fiind speciale, le senzaționalizăm. Nu este un răsfăț sau o recompensă, nu este sănătoasă sau nesănătoasă, este mâncare. Iar noi mâncăm atunci când ne este foame", subliniază ea.

Încearcă regula celor 15 minute pentru a evita mâncatul în exces

Un sfat cheie în metoda de alimentație sănătoasă a lui Shapira este regula celor 15 minute: începeți cu jumătate din porția normală în farfurie și petreceți cel puțin 15 minute savurând-o pentru a permite corpului  să detecteze dacă îi mai este foame înainte de a opta pentru încă un fel de mâncare.

Abordarea mai atentă a meselor face parte din abordarea generală a lui Shapira în ceea ce privește alimentația sănătoasă, care acordă prioritate acordării cu semnalele naturale de foame ale organismului.

"Așteptați 15 minute și vedeți dacă aveți nevoie să mâncați mai mult sau dacă mâncați doar pentru că este distractiv sau delicios", recomandă ea.

O parte esențială a regulii de 15 minute a lui Shapira și a construirii unei relații mai sănătoase cu mâncarea în general, este să vă spuneți că nu trebuie să mâncați fiecare masă ca și cum ar fi ultima.

Restricția persistentă sau anxietatea legată de mâncare vă poate face să vă simțiți privați în timp, crescând astfel probabilitatea ca, atunci când vă răsfățați, să fiți tentați să mâncați mai mult după punctul de sațietate, spune Shapira.

În schimb, așa cum recomandă nutriționistul, străduiește-te să te bucuri de ceea ce mănânci fără să te simți vinovat, astfel încât să-ți respecți fără teamă semnalele naturale ale foamei. Pentru sărbători, asta înseamnă să vă permiteți să sărbătoriți și să gustați bunătățile tipice de sărbători fără a simți nevoia de a vă umple farfuria, ceea ce vă poate lăsa o senzație de sațietate inconfortabilă după aceea.

"Luați puțin din orice doriți să încercați atunci când vă este foame. Stai jos și mănâncă. Apoi puteți să vă întoarceți și să mâncați mai mult din lucrurile pe care le doriți".

În schimb, Shapira recomandă să fii realist în ceea ce privește sărbătorile, să încerci să menții rutine simple și sănătoase, cum ar fi mersul zilnic pe jos și consumul de apă din abundență, dar și să îți faci timp să te bucuri de perioada specială și festivă a anului.

foto: shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Oul fiert poate fi prietenul curei de slăbire. Cum trebuie consumat ca să nu ne...
Cum ne putem proteja ficatul de sărbători, când suntem tentați să facem excese....
Mit sau adevăr - se îngrașă părul și mai repede dacă îl spălăm frecvent?...
Trucul pentru grătarul perfect. Doctor Mihaela Bilic: „Cea mai bună e ceafa la...
De ce berea face burtă. Medicul Mihaela Bilic recomandă o băutură alcoolică cu...
Cum trebuie să bem apă corect pentru a ne hidrata. Doctor Mihaela Bilic: „Cu prea...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies