Câte sarmale e bine să mănânci de Crăciun?


Sarmalele se regăsesc printre cele mai delicioase preparate tradiționale, pe care românii le pregătesc pentru masa de Crăciun.


Sarmalele tradiționale se fac în foi de varză murată și sunt preferate pentru masa de Crăciun. Cu toții adorăm gustul sarmalelor tradiționale românești, însă e nevoie să fim precauți și să nu facem excese de sărbători.

Nutriționista Mihaela Bilic ne spune care e numărul de sarmale permis la masa de Crăciun.

Recomandări pentru a evita să ajungem la spital

„Sarmalele, cel mai bun exemplu de simbioză între floră și faună. Am găsit această definiție pe rețelele de socializare și recunosc că mi-a plăcut la nebunie. Sarmalele chiar sunt un fel de mâncare echilibrat.Ele combină carnea cu cerealele și legumele așa cum este recomandat nutrițional. În cazul în care țineți la siluetă, renunțați la mămăligă și consumați sarmalele ca fel unic la o masă. Ăsta e adevărul, sărbătorile de iarnă nu sunt complete fără gust și fără miros… de sarmale. Ca să nu mai zicem că au și efect probiotic”, a notat Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

Nutriționistul susține că nu trebuie să avem mai mult de 4 sarmale în farfurie. În plus, ele trebuie să fie făcute din carne tocată din pulpă de porc. Trebuie fierte în zeamă de varză, borș sau suc de roșii, fără a se adăuga ulei. De asemenea, smântâna trebuie să fie numai de decor sau înlocuită cu un iaurt grecesc sau cu unul cu 2% grăsime.

 „Sarmalele sunt un fel de mâncare completă, care aduc împreună toate cele trei categorii principale de nutrienți: proteine și grăsimi din carne, carbohidrați din orez și multă varză, adică legume. Singura recomandare este să alegem carnea slabă pentru tocat, pulpa de porc, și să le fierbem, în borș, zeamă de varză, suc de roșii, nu în ulei. Atenție și la cantitatea de costiță, slănină, pe care le punem în oală. De dorit, să fie gătite în abur, nu în grăsime”, a spus Mihaela Bilic.

Porția corectă potrivit nutriționistului

De asemenea, specialistul atrage însă atenţia că moderația trebuie să fie cuvântul de ordine în toate.

„Ce sunt sarmalele? Un amestec echilibrat de carne tocată, varză murată și orez, totul fiert înăbușit sau gătit la cuptor, adică sănătos și dietetic, dacă am fost zgârciți cu grăsimea. Avantajul este că, odată gătite, pot fi consumate în zilele ce vor urma. Sunt chiar mai bune odată cu trecerea timpului. Porția corectă este de 3-4 bucăți, iar dacă adăugați un pic de smântână și câteva linguri de mămăligă, obțineți o masă sățioasă”, a explicat nutriționistul.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Oul fiert poate fi prietenul curei de slăbire. Cum trebuie consumat ca să nu ne...
Cum ne putem proteja ficatul de sărbători, când suntem tentați să facem excese....
Mit sau adevăr - se îngrașă părul și mai repede dacă îl spălăm frecvent?...
Trucul pentru grătarul perfect. Doctor Mihaela Bilic: „Cea mai bună e ceafa la...
De ce berea face burtă. Medicul Mihaela Bilic recomandă o băutură alcoolică cu...
Cum trebuie să bem apă corect pentru a ne hidrata. Doctor Mihaela Bilic: „Cu prea...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies