Cum ne protejăm pielea vara? Gâtul și decolteul sunt mai predispuse la uscăciune și riduri


Odată cu sosirea verii, fiecare dintre noi caută să se protejeze cât mai bine de efectele nocive ale soarelui. Folosim creme cu protecție UV, purtăm haine deschise la culoare și evităm expunerea la soare în orele de vârf, conștienți că pielea noastră necesită o atenție specială în această perioadă.


Dar cum putem proteja eficient zonele foarte expuse, precum gâtul, decolteul și mâinile? Care sunt cele mai bune metode pentru a le menține sănătoase și protejate?

Pielea gâtului, a decolteului și a mâinilor necesită aceeași grijă și atenție ca tenul sau restul corpului. Gâtul și decolteul au o piele deosebit de sensibilă și subțire, lipsită de țesut adipos, ceea ce le face mai predispuse la uscăciune și riduri. Capacitatea de regenerare a pielii din aceste zone este inferioară celei a pielii de pe față. În plus, nivelul scăzut de glande sebacee face ca hidratarea naturală, esențială pentru protecția împotriva razelor UV, să fie mai dificil de menținut. 

Pielea de pe mâini este, de asemenea, foarte sensibilă. Odată cu înaintarea în vârstă, grăsimea subcutanată se reduce, rezultând într-un aspect uscat, cu oase și vene mai proeminente. Expunerea frecventă la soare, fără protecție adecvată, poate duce la apariția timpurie a ridurilor, petelor și deshidratării severe, încă din jurul vârstei de 25-30 de ani.

„Pielea de pe gât, decolteu și mâini este foarte fină și are o cantitate redusă de colagen, fibre elastice și melanină. Aceste caracteristici fac ca aceste zone să fie mai susceptibile la deshidratare și hiperpigmentare, de aceea este crucial să le acordăm o îngrijire adecvată”, explică Dr. Lara Mahfoud, medic specialist dermato-venerologie.

Neglijarea acestor zone duce la foto-îmbătrânire precoce, ceea ce necesită o abordare terapeutică particulară, în mod particular la nivelul gâtului, explică specialistul.

Mușchii gâtului îndeplinesc multe funcții în viața noastră de zi cu zi, de la respirație și mestecat, până la stabilizarea capului. Această mișcare constantă a mușchilor afectează pielea, deoarece cu timpul și repetarea se pot dezvolta ridurile si benzile proeminente in zona gâtului și se pierde definirea la nivelul mandibular.

De asemenea, aspectul gâtului este afectat de pierderea volumului osos la nivelul pomeților, bărbiei și liniei maxilare, agravând efectele gravitației și crescând lasarea cutanată în această zonă. 

Pentru a preveni degradarea pielii din aceste zone, este important să le protejăm de radiațiile solare, vânt, schimbări de temperatură și medii chimice.

Mâinile, în special, sunt supuse zilnic unor agresiuni din cauza contactului cu săpunuri și alte produse igienice sau de curățenie. Aplicarea de creme hidratante și de protecție solară pe gât, decolteu și mâini este esențială. Nu uitați să extindeți utilizarea produselor de îngrijire a tenului și pe aceste zone.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Copiii nu au nevoie de dietă. Ce alimente nu ar trebui sa lipsească din pachețelul...
Ce arată durerea la nivelul abdomenului, mai ales când stați mult în picioare....
Când trebuie să bem, de fapt, apă. Și nu de orice fel: există și ape care ne...
Cum poți slăbi luând medicamente și ce trebuie să știi despre ele. Sfatul medicului
Care pot fi cauzele durerilor de cap la copii. Recomandarea medicilor: „Dacă i...
Boala care este o amenințare reală pentru tineri. Debutează cu simptome banale...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies