Medicul Simona Filip detaliază cele mai importante aspecte în depistarea și tratarea cancerului de sân, în emisiunea ”Doctor de bine” - realizată de Andreea Groza, și difuzată pe stirileprotv.ro.
Andreea Groza: Cum putem să depistăm precoce cancerul de sân?
Dr. Simona Filip: Facem control senologic o dată pe an, ecografie sân plus axilă - o dată pe an, după 20 de ani. Nu așteptăm să se întâmple ceva ca să mergem la medic, ci mergem la medic o dată pe an, de rutină. Și ori de câte ori se întâmplă ceva la nivelul sânului.
După 40 de ani, structura sânului se schimbă. Este necesară ecografia plus mamografia. Aceasta din urmă, mamografia este necesară o data la fiecare 2 ani, de rutină. Mamografia și ecografia nu se exclud, ci sunt complementare.
Andreea Groza: Altfel nu putem să depistăm o leziune minoră, canceroasă
Dr. Simona Filip: Da, din păcate. Aceste leziuni minore nu dor. Nu le simțim, nu dor, ne putem gândi că nu există. Sunt paciente care vin la doctor la durere. Dar durerea de sân rareori apare în cancerul de sân. E și o veste bună - peste 80% dintre pacientele care vin la medic având o problemă la sân, nu depistează că au cancer.
Andreea Groza: Dacă vorbim despre o leziune malignă, nu e descoperită la investigații de rutină. Ce înseamnă și pentru pacientă și pentru medic?
Dr. Simona Filip: Dacă apare ceva, nu va trece. Nu trece o leziune malignă, ci evolueză. Iar opțiunile de tratament se restrâng.
Orice cancer are nevoie, ca să fie tratat corect, de o echipă multidisciplinară. O numim tumor board sau comisie oncologică. Mai mulți specialiști, din mai multe domenii, se strâng și vorbesc despre tratamentul acelei paciente, despre cancerul acelei paciente. Când vorbim despre cancer de sân, vorbim despre multe tipuri de cancer.
Andreea Groza: Ce înseamnă tumor board?
În tumor board intră medicul oncolog, medicul radioterapeut, medicul chirurg, medicul anatomo-patolog. Toți aceștia fac o recomandare în privința pașilor de tratament, ai succesiunii tratamentului. Și iau o decizie, aceasta e scrisă și va fi recomandată pacientei. Pacienta nu participă la aceasta ședință.
Andreea Groza: Dacă vorbim despre o leziune malignă mică, perfect curabilă, cum detectați ganglionul santinelă intraoperator?
Dr. Simona Filip: Cancerul de sân dă metastaze pe cale limfatică, prima oară în ganglionii din axilă. Noi detectăm imagistic așa-numitul ganglion santinelă, cel care primește primul aceste celule tumorale.
În timpul operației, există o metodă radiologică prin care putem să îl detectăm. Și avem și o metodă de colorație. Îl colorăm să îl indentificăm. Îl scoatem și, dacă acesta e liber de celule tumorale, nu are rost să îndepărtăm mai mulți ganglioni din axilă.
La o leziune malignă mică, operăm tumora din sân, verificăm ganglionul santinelă. Și pacienta va avea parte de o operație mică, greu vizibilă ulterior. Dar acest scenariu se întâmplă, dacă leziunea malignă e mică. Mai exact, dacă pacienta a venit la investigații imagistice de rutină, nu atunci când a simțit ceva în sân.